AFP or licensors

Volgende stap in impeachment: Nancy Pelosi wil akte van beschuldiging laten opstellen tegen president Trump

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in de VS Nancy Pelosi wil dat de voorzitter van de Juridische Commissie de "articles of impeachment" opstelt. Dat is de officiële akte van beschuldiging in de impeachmentprocedure tegen de Amerikaanse president Donald Trump. "Onze democratie staat op het spel" zei Pelosi in een toespraak.

De volgende stap in de impeachmentprocedure tegen de Amerikaanse president Donald Trump is gezet. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van de VS heeft de voorzitter van de Juridische Commissie, die het impeachmentonderzoek naar Trump leidt, gevraagd om de "articles of impeachment" op te stellen, dat is de officiële akte van beschuldiging. Pelosi zegt nu dat daarvoor voldoende bewijs is.

"De president heeft zijn macht misbruikt, onze nationale veiligheid ondermijnd en het goede verloop van onze verkiezingen in gevaar gebracht", zei de voorzitter van het Huis vandaag. Gisteren was er een hoorzitting van de Juridische Commissie van het Huis van Afgevaardigden, waar vier grondwetsexperten kwamen getuigen. Volgens drie van hen pleegde de president "impeachable offenses", strafbare feiten waardoor de president "impeached" kan worden.

Wat betekent deze stap?

Voor het tot een afzetting van de president kan komen, moet het Huis stemmen over die akte van beschuldiging. Als het voltallige huis voor inbeschuldigingstelling stemt, dan wordt Trump "impeached" zoals dat heet. Er wordt verwacht dat dit zal gebeuren, aangezien in het Huis de meerderheid Democraten zijn.

Daarna komt er nog een proces in de Senaat, waar een Republikeinse meerderheid is. De Senaat kan dan stemmen om Trump effectief uit zijn ambt als president te ontzetten. Het is minder waarschijnlijk dat dit zal gebeuren, omdat verwacht wordt dat de Republikeinse achterban de president zal steunen.

Hoe zijn we hier terechtgekomen?

Het impeachmentonderzoek kwam op gang nadat een klokkenluider melding maakte van een volgens hem/haar verontrustend telefoontje tussen Trump en de Oekraïense president Volodimir Zelenski. 

Daarin zou de Amerikaanse president zijn Oekraïense collega gevraagd hebben om een onderzoek te voeren naar zijn politieke rivaal en voormalig vicepresident Joe Biden en zijn zoon Hunter.

Trump zou ook militaire steun hebben achtergehouden om Zelenski onder druk te zetten. Zelf ontkent Trump dat hij iets misdaan heeft, hij noemde het impeachment onderzoek al meerdere keren een "heksenjacht".

Meest gelezen