foto AFP

76 jaar oud en toch nog 44.000 kilometer vliegen: unieke vlucht van legendarische Spitfire uit Tweede Wereldoorlog 

Een Spitfire-jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog heeft een unieke vlucht rond de wereld afgelegd. Het toestel van 76 jaar oud legde bijna 44.000 kilometer af over 30 landen met 2 Britse piloten in de cockpit. De vlucht duurde 4 maanden, een stuk langer dan gepland wegens motorpech en zware stormen boven Japan. De éénmotorige Spitfire werd een legende tijdens de Slag om Engeland van 1940.  

 

De laatste etappe van de marathonvlucht van de zilverkleurige piekfijne Spitfire was van Lelystad in Nederland naar de basis Goodwood in het zuiden van Engeland waar het avontuur ook begon op 5 augustus. Het toestel behoorde een tijd tot de Nederlandse luchtmacht. Om de gebeurtenis luister bij te zetten, verzamelden nog enkele Spitfires in Lelystad. De Spitfire werd trouwens tot 1955 ingezet door luchtmachten overal ter wereld. 

Steve Brooks, een van de 2 piloten, foto Ricardo Smit

Tijdens de reis vloog het toestel over het Vrijheidsbeeld in New York en de Egyptische pyramides, de Far Oër-eilanden en IJsland en het hoge noorden van Canada.  Van de Spit zijn 20.000 exemplaren gebouwd, 250 bleven bewaard, de meesten perfect gerestaureerd en vliegwaardig. 

De Spitfire was een bijzonder wendbaar en snel toestel. Het haalde meer dan 700 kilometer per uur, en kon een hoogte van 8000 meter bereiken. De motor kwam van Rolls Royce. De cockpit van de Spit bood een uitstekend zicht op de wijde omgeving. 

Eskadrons Spits maakten het de Duitse luchtmacht bepaald moeilijk tijdens de Battle for Britain. Na de oorlog kregen allerei apparaten de naam Spitfire, onder meer ook de populaire kleine sportwagen van Triumph. 

foto Wikipedia

Meest gelezen