Video player inladen...

Vakbondsblokkades bij AB InBev op bevel van rechter opgeheven

De vakbondsblokkades bij AB InBev aan de brouwerijen van Leuven, Jupille en Hoegaarden zijn op bevel van de rechter opgeheven. Dat meldt Laure Stuyck, woordvoerster van AB InBev.

Een Leuvense rechter besliste woensdagavond op eenzijdig verzoekschrift van AB InBev dat de blokkades van de brouwerijen moesten worden opgeheven. De vakbonden hebben het vonnis na de betekening effectief uitgevoerd en de toegangspoorten vrijgemaakt.

Het sociaal conflict bij AB InBev sleept al twee weken aan. De vakbonden willen een betere  regeling van werkzekerheid en inkomensgarantie bij ontslagen om economische redenen.

De vakbonden willen onder meer dat de regeling voor arbeiders en bedienden gelijkgesteld wordt, want voor bedienden is die nu minder gunstig, zeggen de vakbonden.

Volgens de directie is de bestaande regeling waarbij arbeiders recht hebben op drie jaarsalarissen bovenop de wettelijk verplichte vergoedingen, uitzonderlijk gunstig voor ons land. AB InBev legde naar eigen zeggen al voorstellen tot verbetering op tafel, maar die zijn voor de vakbonden niet genoeg.

"Rust kan op korte termijn terugkeren"

De brouwerij reageert tevreden op het vonnis. "Door de deblokkering moet iedereen die wil werken, ook terug kunnen gaan werken. De rust en de redelijkheid kan op korte termijn terugkeren", zegt woordvoerster Laure Stuyck. Bij de vakbonden was in de nacht van woensdag op donderdag niemand bereikbaar voor commentaar.

De directie had de vakbonden woensdagmiddag nog aangeboden om de onderhandelingen vrijdag opnieuw op te starten, op voorwaarde dat de blokkades onmiddellijk zouden worden opgeheven. Maar de vakbonden weigerden dat toen.

Het is nog niet duidelijk wanneer de directie en de vakbonden opnieuw met elkaar rond de tafel gaan zitten.

Bekijk het verslag van "Het Journaal" hier: 

Video player inladen...