Videospeler inladen...

Vernieuwde kinderbijslag kan blijven bestaan, zegt Grondwettelijk Hof

Het Groeipakket, het vernieuwde systeem van Vlaamse kinderbijslag dat sinds begin dit jaar is ingevoerd, hoeft niet vernietigd te worden. Dat zegt het Grondwettelijk Hof in een nieuw arrest. Verschillende ouders hadden het Groeipakket aangeklaagd omdat ze het discriminerend vonden.

De discussie over het nieuwe Vlaamse systeem van kinderbijslag, het Groeipakket, loopt al meer dan een jaar. In het oude systeem van kinderbijslag liepen de bedragen op naarmate er meer kinderen in het gezin waren en naarmate die ouder werden. In het nieuwe systeem, in voege sinds 1 januari 2019, is de leeftijdstoeslag afgeschaft en krijg je een vast bedrag van 163,2 euro per kind.

Daardoor konden de bedragen die de ouders voor bepaalde kinderen kregen sterk verschillen, afhankelijk van het feit of de kinderen vóór of na 1 januari 2019 geboren waren. Voor sommige gezinnen konden de verschillen tussen het oude en het nieuwe systeem oplopen tot 27.000 euro, verspreid over de hele jeugd (tot 22 jaar), zo berekende de Gezinsbond.

Verschillende ouders waren daarom naar het Grondwettelijk Hof gestapt, omdat ze zeiden dat ze gediscrimineerd werden in het nieuwe systeem: ze vinden dat zo louter door een geboortedatum een onverantwoord verschil in behandeling ontstaat.

"Aanpassing op 1 januari is te verantwoorden"

Maar het Grondwettelijk Hof gaat daar niet in mee. Het Hof concludeert dat de Vlaamse regering er net voor heeft willen zorgen dat gezinnen wier kinderen onder de vroegere regeling vallen de nieuwe regeling financieel niet zouden voelen. Dat 1 januari 2019 als datum is gekozen voor de overgang van het oude naar het nieuwe systeem dan ook te verantwoorden.

"Volgens het Hof is het niet discriminerend dat de nieuwe regeling van de gezinsbijslagen alleen van toepassing is op kinderen die zijn geboren vanaf de inwerkingtreding van het nieuwe gezinsbijslagsysteem", klinkt het in een persmededeling.

Voor de gezinnen die er wel op achteruit gaan - vaak zijn dat gezinnen van wie sommige kinderen in het oude en sommige in het nieuwe systeem vallen - concludeert het Hof dat het in de praktijk gewoon "zeer moeilijk is om een overgangsregeling te voorzien waarbij voor elk gezin op elk moment de meest voordelige reglementering wordt gewaarborgd".

Bekijk het verslag van "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen