Videospeler inladen...

Zorgnetwerk "Sterrenkinderen" gaat ouders die pasgeboren kind verliezen beter begeleiden

Vanmiddag wordt in Antwerpen een nieuw zorgnetwerk voorgesteld: "Sterrenkinderen". Het is een zorgnetwerk voor ouders die een kindje verliezen tijdens de (prille) zwangerschap, bij de geboorte of kort erna. Het zorgnetwerk is een initiatief van Kinderwens ExpertiseNetwerk en biedt een professioneel vangnet in het ziekenhuis en een gestroomlijnde en veilige nazorg bij thuiskomst. Het is de bedoeling preventieve zorg te bieden en mentale gezondheidsproblemen te vermijden.

Wanneer ouders tijdens de zwangerschap of tijdens of net na de geboorte hun kindje verliezen, staat plots hun wereld stil. Daarbij komen heel wat emoties kijken, van ongeloof en ontkenning tot schuldgevoel en verdriet. Het verdriet is vaak onzichtbaar voor de buitenwereld en kan erg wegen op de levenskwaliteit.  Een goede, gestroomlijnde hulpverlening is hier zeer belangrijk, vinden de initiatiefnemers van "Sterrenkinderen" professor Lode Godderis en Shanti Van Genechten.

Concreet wil het zorgnetwerk ouders een folder meegeven met informatie over professionele thuishulp. Tegelijk gaat het netwerk ook zorgverleners opleiden die in het ziekenhuis of de thuiszorg werken.

Er is ook een website in het leven geroepen met alle informatie: www.sterrenkinderen.be.

Terugbetaalde huisbezoeken

"Er zijn veel zaken die getroffen ouders vaak niet weten", zegt professor Godderis. "Ouders hebben bijvoorbeeld recht op terugbetaalde huisbezoeken van een vroedvrouw, maar ze weten dit vaak niet. Daar willen we met het netwerk iets aan doen." 

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke komt steun betuigen aan het netwerk en onderschrijft mee het belang van zorg die van in het ziekenhuis tot de thuiszorg doorloopt.

"De vzw Sterrenkinderen wordt op dit moment niet gesubsidieerd" zegt Godderis. "Maar we hebben aan de Vlaamse overheid gevraagd om die zorg en steun ook terugbetaald te krijgen, om te vermijden dat mensen mentale gezondheidsproblemen krijgen en in de psychologische zorg zouden terechtkomen. We pleiten dus voor terugbetaalde ondersteuning ter preventie van mentale gezondheidsproblemen."

Het was heel moeilijk om met een gevoel rond te lopen van: "the show must go on"

An Swartenbroekx, actrice

Actrice An Swartenbroekx heeft 20 jaar geleden haar kindje tijdens de zwangerschap verloren. Zij wil graag haar steun uitspreken voor het nieuwe netwerk, dat volgens haar heel zinvol is. 

Bekijk in de video hier onder Swartenbroekx haar getuigenis.

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen