Videospeler inladen...

Belgen kopen voor miljarden euro's over de grens en dat baart lokale ondernemers zorgen: "Winkel meer hier"

In 2018 gaven we met z'n allen ongeveer 8 miljard euro uit in buitenlandse winkels, zo becijferde ondernemersorganisatie Unizo. "Dat zijn miljarden euro’s die elk jaar wegstromen uit onze economie." Unizo zet een actie op poten om weer meer gewoon hier, in eigen gemeente, streek en land, te shoppen.

Met een symbolische actie op de Kunstberg in Brussel wil Unizo vandaag de aandacht vestigen op een groeiende zorg voor lokale winkeliers en ondernemers: Belgen shoppen intussen voor miljarden euro's in het buitenland. Volgens de eigen berekeningen van Unizo, op basis van oudere cijfers van de overheidsdienst Economie, ging het over ruwweg 8 miljard euro in 2018.

5,5 miljard euro gaven we volgens Unizo vorig jaar uit in webshops als Bol.com, Zalando, Amazon en Coolblue. Daar kwam nog eens 2,5 miljard euro bij aan fysieke grensaankopen in supermarkten in Nederland, Frankrijk en Luxemburg.

Dat geld stroomt gewoon weg uit onze economie en zien we niet (of nauwelijks) meer terug. Dus dat moet veranderen, vindt Unizo. In de cadeautjesmaand die december is, roept de organisatie consumenten op om weer meer lokaal te winkelen.

Meer jobs, minder uitstoot

"Stel dat we dit bedrag in België zouden houden, dan komt dat overeen met 45.000 extra lokale jobs", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo, in een persmededeling. Het gaat niet alleen om de ondernemers zelf, maar ook aan de mensen die producten maken en leveren.

Stel dat we dit bedrag in België zouden houden, dan komt dat overeen met 45.000 extra lokale jobs

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo

Het is bovendien ook veel duurzamer, benadrukt hij. "Want als je koopt bij ondernemers van hier moeten er minder pakketjes uit het buitenland komen. Minder internationaal vrachtverkeer betekent ook minder files en CO2-uitstoot."

Geld dat hier wordt besteed, wordt hier ook belast, wat dan weer extra inkomsten betekent voor de overheid. En goed draaiende lokale handelaars zorgen ook voor minder leegstand en dus aangenamere stadscentra.

"Als consumenten ook de komende jaren nog gezellig lokaal willen kerstshoppen en kuieren door versierde winkelstraten met een divers aanbod aan winkels, is het ook belangrijk dat ze die winkels mee leefbaar houden door opnieuw meer in België te winkelen", aldus nog Van Assche. 

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen