AFP or licensors

Gehaaide BBC-journalist daagt premier Johnson uit: "Het een half uur opnemen tegen mij is toch niet te veel gevraagd?"

Andrew Neil, een boegbeeld van de politieke berichtgeving van de Britse omroep BBC, heeft premier Boris Johnson uitgedaagd voor een tv-interview. Johson heeft al verschillende keren zo'n interview geweigerd. "De premier van ons land zal het soms moeten opnemen tegen president Trump, president Poetin en president Xi van China, dus dan is het toch niet te veel gevraagd om het een half uurtje op te nemen tegen mij?", wierp Neil Johnson toe in een videoboodschap.

De Britse premier Boris Johnson weigert al weken om een tv-interview te geven aan de - toch wel gevreesde - BBC-journalist Andrew Neil. Hij is de enige partijleider die dat nog niet gedaan heeft in de aanloop naar de verkiezingen volgende week.

"De interviews vormen al decennialang een belangrijk onderdeel van onze berichtgeving over de verkiezingen, we doen dit voor het publiek, om de mensen die over ons zullen regeren, rekenschap te laten afleggen. Dat is democratie", aldus Neil. Maar dat zal de Britse premier voorlopig worst wezen. 

Johnson houdt het been stijf

Het kamp van Johnson zegt dat niemand zit te wachten op een interview met de premier. Een interview waarin het alleen maar draait om de interviewer en eindeloze onderbrekingen, dat format is achterhaald en moet veranderen, klinkt het.

De premier heeft overigens ook geweigerd om deel te nemen aan andere tv-programma's, zoals een debat over het klimaat, waar hij vervangen werd door een ijssculptuur. Vorige week liet hij zich wel interviewen door een andere bekende BBC-journalist, Andrew Marr. Dat gesprek vond plaats na de terroristische aanslag op de London Bridge.

Ondertussen krijgt de Britse omroep kritiek van de oppositiepartij Labour. Partijleider Jeremy Corbyn gaf wel een interview aan Neil, en volgens de partij verzekerde BBC dat ook Johnson dat zou doen. In een open brief zegt Labour dat de BBC Johnson zo vrij spel geeft om te kiezen op welke manier hij het best uit de verf komt, en de Conservatieve partij zo een verkiezingsvoordeel geeft. BBC weerlegt dit.

Jeremy Corbyn bij interviewer Andrew Neil AFP or licensors

Meest gelezen