Sammy Mahdi of Joachim Coens, straks kennen we nieuwe CD&V-voorzitter: "Meteen zware onderhandelingen op boterham"

Straks om vijf uur kennen we de nieuwe voorzitter van CD&V. Wordt het jongerenvoorzitter Sammy Mahdi of havenbaas Joachim Coens, daarover stemmen de leden van de partij. Na een "hoffelijke" campagne met weinig meningsverschillen, wordt het razend spannend. De nieuwe voorzitter krijgt daarna meteen zware onderhandelingen over de federale regering op zijn boterham. 

Om 17u kennen we het verdict: wordt Sammy Mahdi of Joachim Coens de opvolger van Wouter beke als voorzitter van de Vlaamse christendemocraten? Na een eerste ronde met zeven kandidaten blijven de twee over in een beslissende finale. Tijdens de persconferentie in het CD&V-hoofdkwartier in Brussel zullen ze allebei een woordje zeggen. U kan de persconferentie dan live volgen op onze website

De campagne ging er "hoffelijk" aan toe, zegt politiek analist Rik Van Cauwelaert. "Op ethische dossiers reageren ze nogal op een gelijke manier. Op het migratiedebat is Mahdi iets duidelijker en rechtser." 

Coens wordt soms gezien als "de man van het partij-establishment", zegt Van Cauwelaert. "Als Hilde Crevits zich met hand en tand inzet voor hem, is het duidelijk iemand die beantwoordt aan wat het apparaat verwacht van een partijvoorzitter." Dat hij de zoon is van voormalig CVP-minister Daniël Coens speelt daar ook een grote rol. 

Mahdi heeft dan weer steun van andere kopstukken, zelfs van Mieke Van Hecke uit Gent, en van de Limburgse burgemeesters. Zelfs als Coens voorzitter wordt, is Mahdi eigenlijk al een soort "kampioen" voor de aandacht die hij kreeg, vindt Van Cauwelaert: "Je voelt dat je sowieso nog van die man gaat horen."

De opdracht van de nieuwe voorzitter zal zijn om CD&V uit de "shellshock" te helpen na de tegenvallende verkiezingen van 26 mei. Sowieso krijgt de nieuwe leider meteen zware onderhandelingen over de federale regering op zijn boterham. Maandag trekt informateur Paul Magnette (PS) namelijk opnieuw naar de koning, en daarna kunnen de onderhandelingen wel eens in een stroomversnelling komen. 

Meest gelezen