Controleer vanaf nu zelf online of jouw medicijn beschikbaar is

Patiënten die willen weten of hun medicatie momenteel verkrijgbaar is, kunnen dat vanaf nu zelf controleren op Farmastatus.be. Op die nieuwe website kan je zien tot wanneer een geneesmiddel niet verkrijgbaar is, wat daarvoor de reden is en of er ook alternatieven zijn. Je kan ook vragen om op de hoogte gehouden te worden wanneer een medicijn opnieuw beschikbaar is. 

Het gebeurt wel vaker dat een bepaald geneesmiddel niet verkrijgbaar is in ons land. Er kan een probleem zijn bij de fabrikant, met de levering of de productie is misschien wel volledig stopgezet. Momenteel zijn er in ons land bijna 700 medicijnen onbeschikbaar.

Wie naar de apotheek moet voor een bepaald geneesmiddel kan daar te horen krijgen dat het medicijn momenteel niet op voorraad is. Om te voorkomen dat je nodeloos naar de apotheek moet, kan je vanaf nu ook surfen naar Farmastatus.be. Daar krijg je eenvoudig te zien welke geneesmiddelen niet verkrijgbaar zijn en tot wanneer. 

En je krijgt nog meer informatie: "Patiënten kunnen zich ook registreren om per e-mail op de hoogte te blijven van een specifiek geneesmiddel", zegt Ann Eeckhout van het FAGG. "Je krijgt ook meer informatie over de reden van onbeschikbaarheid, de eventuele impact ervan en voor kritieke geneesmiddelen geven we ook alternatieven."

Farmastatus.be geeft wel enkel zicht op de beschikbaarheid die de producenten doorgeven en dus niet of een bepaald geneesmiddel wel of niet in het rek bij jouw apotheek ligt.

Dat komt omdat producenten pas verplicht zijn om het te melden wanneer een geneesmiddel langer dan 14 dagen onbeschikbaar is. Het kan dus zijn dat een geneesmiddel op de site als beschikbaar staat, terwijl het in de apotheek toch niet in verkrijgbaar is. En het omgekeerde kan ook. Als het geneesmiddel effectief onbeschikbaar is, kan het tijdelijk nog beschikbaar zijn bij apotheken en verdelers wanneer die nog over een voorraad beschikken.

Voordeel voor dokters en apothekers

Naast patiënten moet Farmastatus ook een handige tool voor apothekers en dokters worden. "Deze databank is ook gekoppeld aan andere toepassingen. Zo krijgt een arts onmiddellijk de informatie dat een geneesmiddel onbeschikbaar is als hij het elektronisch voorschrijft. Hij krijgt ook meteen de informatie over mogelijke alternatieven", zegt Ann Eeckhout. 

Apothekers kunnen via de website ook rechtstreeks contact opnemen met de vergunninghouder van een geneesmiddel. Het FAGG volgt de meldingen mee op en is op die manier ook beter op de hoogte van de situatie op het terrein. Die inkijk helpt het agentschap om accurater in te grijpen als er tekorten zijn. 

Transparantie over tekorten

Volgens Farmastatus.be zijn er op dit moment bijna 700 geneesmiddelen onbeschikbaar. Dat lijkt heel veel, maar het FAGG benadrukt dat er voor de meeste van die 700 geneesmiddelen voldoende alternatieven bestaan. "Er zijn momenteel slechts 5 geneesmiddelen die als kritiek worden beschouwd. Het zijn 5 geneesmiddelen die tijdelijk onbeschikbaar zijn en waar geen alternatief voor bestaat", zegt Ann Eeckhout. "

Het lijkt ook dat er op dit moment een groter tekort is aan medicijnen dan een paar jaar geleden.  "Dat is een foute indruk", zegt Eeckhout. "Er is geen groter tekort maar er is wel meer transparantie over het tekort. We communiceren meer over de problematiek en we communiceren ook openlijk over alle stappen die we nemen om de problematiek te bestrijden. Er is dus geen groter tekort maar wel meer sensibilisering." 

Op farmastatus.be vind je alle informatie

Meest gelezen