Videospeler inladen...

Dag twee van staking in Frankrijk, openbaar vervoer ligt plat

In Frankrijk is de tweede dag van een algemene staking van start gegaan. Ook vandaag leggen verschillende sectoren het werk neer, vooral het openbaar vervoer is daardoor erg verstoord. De actievoerders zijn kwaad op president Emmanuel Macron, die de pensioenen in Frankrijk wil hervormen. De staking, en dus ook de hinder, kan nog tot Kerstmis aanslepen.

Negentig procent van de hogesnelheidstreinen rijdt vandaag niet in Frankrijk. Ook is 70 procent van de regionale treinen geschrapt. De bus en metro in Parijs liggen grotendeels stil, en ook het luchtverkeer is zwaar verstoord. Daardoor is de staking ook voelbaar op de weg: in Parijs en elders in het land zijn grote files.

Dit weekend zal de hinder voor het treinverkeer hetzelfde zijn als de afgelopen twee dagen, en ook maandag zal het nog zwaar verstoord zijn, liet een woordvoerder van de Franse spoorwegen weten.

Ook in andere sectoren wordt er vandaag verder gestaakt. Veel leerkrachten zijn afwezig, en ziekenhuizen zijn onderbemand.

"De betoging is dan wel gedaan, maar de staking blijft duren", zegt Rony Van Gastel, een collega van VRT NWS in Parijs. De belangrijkste vakbonden hebben vanmorgen samengezeten om de volgende stappen in de staking te bespreken. De verkeerschaos zal nog zeker enkele dagen duren. "Mogelijk zal er zelfs tot Kerstmis veel hinder zijn", aldus Van Gastel.

Vredig protest in Parijs, 5 december 2019.
Afp or licensors

Gisteren massaal protest

Gisteren ging de staking gepaard met grote betogingen in tientallen Franse steden. Honderdduizenden "gele hesjes", leerkrachten, milieu-activisten, advocaten, brandweerlui, vrouwenrechtenactivisten en anderen kwamen op straat om te betogen tegen hervormingen van de pensioenen, die op til zijn. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken waren er over heel Frankrijk zo'n 806.000 betogers op de been, waarvan 65.000 in Parijs.

De vakbond CGT heeft anderhalf miljoen manifestanten geteld, met 250.000 demonstranten in de hoofdstad. De meeste betogingen verliepen vredig, maar tegen de avond waren er opstootjes tussen relschoppers in Parijs en Nantes, de politie gebruikte daar ook traangas.

Zogenaamde "casseurs" (relschoppers) in Parijs, 5 december 2019.
AFP or licensors

President Macron wil het ingewikkelde systeem van wel 42 verschillende pensioenstelsels hervormen, maar de details van de plannen zijn nog niet bekend. De manifestanten zeggen dat de president steeds geld komt halen bij de werkende middenklasse, en dat de grote bedrijven buiten schot blijven.

De president zegt dat hij wil doorzetten met de hervormingen, ondanks het protest. "Volgende week zal de regering de grote lijnen van de hervorming bekendmaken, en waarschijnlijk ook enkele toegevingen doen", zegt Van Gastel.

De Franse eerste minister Eduard Philippe heeft vandaag ook nog eens gezegd dat het hervormingsplan zal doorgaan. Philippe zei dat het niet eerlijk is dat sommige mensen in Frankrijk nu eerder op pensioen kunnen gaan dan anderen. De premier benadrukte wel dat het om een geleidelijke overgang zou gaan, die gepaard zal gaan met sociale dialoog. Woensdag komen er meer details over de pensioenhervorming.

Journaalreporter Steven Decraene is in Frankrijk, en analyseert de toestand als volgt:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen