Video player inladen...

Duitse bondskanselier Merkel bezoekt voor het eerst concentratiekamp Auschwitz-Birkenau

De Duitse bondskanselier Angela Merkel brengt voor het eerst een bezoek aan het naziconcentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Duitsland zal ook 60 miljoen euro schenken aan het fonds voor de conservatie van het kamp. Volgende maand zal de 75-jarige bevrijding van het concentratiekamp door het Rode Leger herdacht worden.

Het is nog maar de derde keer dat een Duitse regeringsleider Auschwitz bezoekt. Merkel wordt tijdens haar bezoek vergezeld door de Poolse premier Mateusz Morawiecki, vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap, en Bogdan Bartnikowski, een 87-jarige overlevende van het concentratiekamp.

Merkel bezocht eerst de crematoria in het vernietigingskamp in Birkenau, daarna ging ze door de beruchte poort waarop "Arbeit Macht Frei" staat, het concentratiekamp Auschwitz binnen. 

Merkel en Morawiecki hebben ook een bloemenkrans laten neerzetten voor de "Muur van de dood", waar door de nazi's duizenden gevangenen werden geëxecuteerd. De regeringsleiders hielden er ook een minuut stilte. Ook zette Piotr Cywinski, de directeur van het museum dat de site omvat, een kaars neer voor de Muur.

Morawiecki en Merkel voor de "Muur van de dood", 6 december 2019. Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Merkel riep daarna in een toespraak om de gruweldaden die gebeurden in de concentratiekampen te blijven herdenken, en benadrukte ook de schuld van nazi-Duitsland. De bondskanselier waarschuwde ook voor toenemend racisme, intolerantie en antisemitisme, en zei dat alle mensen zich in Duitsland en heel Europa thuis moeten voelen.

Donatie voor herdenking

Duitsland zal ook 60 miljoen euro doneren om de site van Auschwitz-Birkenau te onderhouden. Dat geld zal ook gebruikt worden om persoonlijke spullen van de slachtoffers, die in het kamp achterbleven, te beschermen tegen de tand des tijds.

Tien jaar geleden, toen het fonds voor conservatie werd opgericht, doneerde Duitsland al hetzelfde bedrag. Daarmee hebben de Duitsers nu in totaal de grootste bijdrage geleverd van alle landen. In het verleden deden ook de Verenigde Staten en Polen belangrijke giften.

Het bezoek van Merkel komt enkele weken voor de 75ste verjaardag van de bevrijding van het kamp. Die gebeurde op 27 januari 1945 door het Rode Leger. In het kamp Auschwitz-Birkenau werden door de nazi's naar schatting 1,1 miljoen mensen omgebracht, vooral Joden.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...