Ecolo vraagt dat N-VA campagne tegen kandidatuur Zakia Khattabi voor Grondwettelijk Hof stopt

Ecolo vraagt dat de N-VA de campagne tegen de kandidatuur van Zakia Khattabi voor een functie in het Grondwettelijk Hof stopzet. Dat heeft co-voorzitter Rajae Maouane via twitter gezegd.

De campagne tegen Khattabi is op twitter gelanceerd door Vlaams Parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA) onder de titel: Stop Khattabi. Vanlouwe noemt het groene parlementslid een opengrenzenactiviste die juridische beslissingen tegenwerkt en daarom niet geschikt is voor het Grondwettelijk Hof. 

N-VA-voorzitter Bart De Wever treedt Vanlouwe in een tweet bij: "Het grondwettelijk hof oordeelt vaak in vreemdelingenzaken. Iemand die de uitzetting van een illegaal fysiek verhinderde en geen relevante bekwaamheid heeft, is voor de N-VA onaanvaardbaar als rechter."

Publiek proces

"De N-VA maakt het publiek proces van een volksvertegenwoordiger die democratisch verkozen is omdat ze kandidaat is voor een functie", zegt Maouane. "Deze partij zet zich actief in om een kandidaat de mond te snoeren omdat ze er andere ideeën op nahoudt."

"We vragen daarom de stopzetting van deze campagne, zodat de parlementsleden die over de functie bij het Grondwettelijk Hof  moeten stemmen dat zonder druk van buitenaf kunnen doen en om het respect en de goede werking van onze instellingen te garanderen", zegt Maouane.

Ook de voorzitter van de Vlaamse groenen, Meyrem Almaci, keurt de campagne tegen Khattabi af. "Dat een politieke partij vragen stelt, kritiek geeft, het debat aangaat over inhoud is normaal.Maar met twee voeten vooruit iemand tackelen onder de hoofding “Stop Khattabi” is naast ranzig ook opruiend en mogelijk gevaarlijk", aldus Almaci. 

Het resultaat van de geheime stemming in de Senaat over de benoeming van Khattabi blijft intussen erg onzeker, omdat naast N-VA en Vlaams Belang ook de liberalen de Ecolo-politica niet zouden steunen, waardoor ze de vereiste tweederdemeerderheid niet zou halen.