Videospeler inladen...

Joachim Coens partijvoorzitter: CD&V-leden kiezen voor rust en continuïteit

De leden van CD&V hebben Joachim Coens gekozen als hun nieuwe partijvoorzitter. Coens haalde het met 53,12 procent van zijn opponent Sammy Mahdi. Coens gold als kandidaat van het partij-establishment en eindigde ook al eerste na de eerste ronde, vorige maand. 

De 53-jarige Joachim Coens is burgemeester van Damme en topman van de Zeebrugse haven. Hij is de zoon van Daniël Coens, oud-burgemeester van Damme en staatssecretaris en minister in de jaren 70-80. Daniël Coens verwierf vooral bekendheid als minister van Onderwijs en stond bekend als ACW'er. 

Dat laatste geldt veel minder voor zijn zoon Joachim. Als havenbaas heeft hij een voetje voor bij bedrijfsleiders. Als burgemeester geniet hij dan weer de steun van heel wat lokale partijmandatarissen. Coens geldt ook als man van het establishment, en zeker van het West-Vlaamse partij-establishment met Hilde Crevits voorop.

Hij wil dat leden van CD&V mee de standpunten van de partij kunnen bepalen. Vorige maand sprak hij zich nog uit tegen de  versoepeling van de abortuswetgeving: als Open VLD zijn handtekening onder die nieuwe wetgeving zet, is dat “een groot probleem”, zei hij.

Ik heb er echt veel zin in

CD&V-voorzitter Joachim Coens

"Ik heb er echt veel zin in", aldus Joachim Coens in zijn overwinnings­toespraak. "We zullen samen met alle christendemocraten ervoor gaan, om de christendemocratie weer op de kaart te zetten." Coens belooft om "zij die ons verlaten hebben" terug te halen.

Dat "samen" zal hij nodig hebben, want Coens is toch wel met een nipte meerderheid verkozen. Dat hij niet als vernieuwende kandidaat wordt gezien, probeert hij aan VRT NWS te ontkrachten: "Ik kom van buiten de partij, en met Sammy zullen we een nieuwe start geven. (...) Het begint nog maar. We hebben nog een heel traject te gaan."

In zijn toespraak bedankte Mahdi iedereen die voor hem heeft gestemd, maar hij schaart zich achter de nieuwe voorzitter. "We gaan dat verhaal samen schrijven", aldus Mahdi.

We gaan niet zomaar op deze formatietrein springen omdat het gevolgde parcours niet het correcte parcours is

CD&V-voorzitter Joachim Coens

Over de federale formatie laat Coens nog niet in zijn kaarten kijken. "Ik zal de stand van zaken met Koen Geens (CD&V-onderhandelaar, red.) bekijken en dan zien we wel hoe het vooruitgaat." Coens lijkt zich wel op lijn van Geens te plaatsen, blijkt uit zijn scepticisme: "We gaan niet zomaar op deze trein springen omdat het gevolgde parcours niet het correcte parcours is."

Bekijk hier de bekendmaking en de eerste speech van de winnaar:

Videospeler inladen...

Bekijk hier de reactie van verliezer Sammy Mahdi:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het eerste interview van kersvers CD&V-voorzitter Joachim Coens:

Videospeler inladen...

Collega's van verschillende partijen feliciteren Coens met zijn verkiezing

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen