Video player inladen...

Mazelen maakt voor het tweede jaar op rij weer meer dodelijke slachtoffers: "Een schande"

142.300 mensen zijn in 2018 gestorven aan de gevolgen van het mazelenvirus, 15 procent meer dan vorig jaar. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat is opvallend want tussen 2000 en 2017 daalde het aantal mazelendoden fors, dankzij een goed werkend vaccin. Maar sinds 2017 stijgt het cijfer weer.

"Het feit dat een kind kan sterven aan een ziekte die met een vaccin voorkomen kan worden, is een schande en een collectief falen om de kwetsbaarste kinderen te beschermen", zegt WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus over de nieuwe cijfers die zijn organisatie heeft vrijgegeven. 

De WHO telde vorig jaar 9,7 miljoen gevallen van het erg besmettelijke mazelenvirus, maar liefst 29 procent meer dan in 2017. 142.300 mensen overleefden de gevolgen van het virus niet, een stijging met 15 procent in vergelijking met een jaar eerder.

De meeste dodelijke slachtoffers waren kinderen jonger dan 5. Zij lopen de grootste kans om de ziekte op te lopen. Mazelen kunnen een middenoorontsteking of longontsteking als complicatie hebben.

Vaccinatiegraad stagneert

Om dat te verklaren wijst de WHO onder meer op de lage vaccinatiecijfers in sommige van de armste en moeilijkste regio's ter wereld. Congo, Liberia, Madagaskar, Somalië en Oekraïne zijn samen goed voor bijna de helft van de gevallen. 

In Europa worden onder meer Tsjechië, Albanië, Griekenland en Groot-Brittannië niet meer als "mazelenvrij" beschouwd door de WHO, na grote uitbraken in 2018

Maar de westerse wereld mag zich geenszins op de borst kloppen: de Verenigde Staten noteerden dit jaar het hoogste aantal gevallen van mazelen in 25 jaar. En in Europa worden onder meer Tsjechië, Albanië, Griekenland en Groot-Brittannië niet meer als "mazelenvrij" beschouwd door de WHO, na grote uitbraken in 2018.

Volgens de WHO-statistieken stagneren de internationale vaccinatiecijfers al bijna tien jaar. Om uitbraken te vermijden zou 95 procent van de wereldbevolking twee inentingen moeten krijgen, maar vorig jaar kreeg slechts 86 procent de eerste inenting, en minder dan 70 procent kreeg de tweede.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal" (lees verder onder de video):

Video player inladen...

Valse informatie

Waar het in derdewereldlanden vaak om onvoldoende toegang tot medische zorg gaat, heeft de vaccinatiegraad in meer ontwikkelde landen te lijden onder toenemende religieuze of levensbeschouwelijke tegenstand. Die wordt soms ook gevoed door valse informatie op het internet over de gevolgen van vaccins. In juni bleek uit een bevraging dat een vijfde van de Belgen denkt dat vaccins niet veilig zijn.

Dat verklaart waarom het aantal mazelendoden tussen 2000 en 2016 wereldwijd eerst daalde van 550.000 naar ongeveer 90.000, om dan sinds 2017 weer de hoogte in te gaan.

Herbeluister hieronder ook onze "Podvis"-podcast: "Is de antivaccinatiebeweging een gevaar voor onze gezondheid?"