Na pijnlijk geschuifel op een kruk: "And I Oop" is populairste gif van 2019!

Het jaar zit er bijna op en dat betekent dat er weer lijstjes aankomen. Zo maakte Giphy, de onlinedatabase van korte, zich steeds herhalende filmpjes, zopas de populairste gif van het afgelopen jaar bekend. Het gaat hier dus om het filmpje dat het meest bekeken werd in een reactie op een of andere gebeurtenis. Die eer valt in 2019, zo blijkt, te beurt aan de Amerikaanse dragqueen Jasmine Masters die zichzelf plots onderbrak, na een 'pijnlijke aanvaring' tijdens een monoloog op YouTube. Haar "And I Oop" (“En ik, oeps…”) werd bijna 420 miljoen keer bekeken.

Het "And I Oop"-filmpje wordt vooral gebruikt als reactie op een choquerende gebeurtenis of een onverwachte wending:

"Het succes is niet zo verbazingwekkend", aldus nieuwswebsite Mashable, "daar we in 2019 bijna ieder uur van de dag wel geconfronteerd werden met een of andere verrassing. Een verrassing die dan ook nog eens onaangenaam was. We moesten dan eventjes de tijd stoppen om ten volle te beseffen wat er juist gebeurd was. Deze gif zal dus ook nog wel in de toekomst vaak gehanteerd worden, tot het moment komt dat een verrassing helemaal niet meer zo verrassend is."

Het succes van de gif is des te opmerkelijk omdat hij zijn oorsprong vindt in een filmpje dat Masters al in 2015 op YouTube publiceerde, een gevolg van haar deelname aan de in de VS erg bejubelde realityshow "RuPaul’s Drag Race" . In dat filmpje hekelt ze het feit dat haar vrienden haar soms als babysit beschouwen als ze samen op stap gaan en daar heeft ze best wat moeite mee. Maar plots valt ze, erg expressief alleszins, stil met de woorden "And I Oop". Blijkbaar heeft ze zich door het geschuifel op haar kruk pijn gedaan ("I just hit my balls… I gotta get out of here."), te zien in het filmpje op 4:30 (Het originele YouTubefilmpje zelf werd intussen al meer dan 1,7 miljoen keer bekeken):

De gif uit het filmpje zou voor het eerst begin maart van dit jaar gebruikt zijn, toen bovenstaande YouTubevideo nauwelijks een 150.000-tal views had. Maar sindsdien was er geen houden meer aan, zowel voor de gif als voor het YouTubefilmpje. De gif werd onder meer gebruikt in reacties als:

Masters - haar echte naam is Martell Robinson – liet zich de aandacht alvast welgevallen en bedankte haar fans via sociale media voor de steun na “smashing on my balls” en met de mededeling dat ze er ook wel om kan lachen, ondanks de pijn van het moment. "De wereld is zo gek en er zijn zoveel negatieve gevoelens, terwijl ik voor een beetje licht kan zorgen bij de mensen en een glimlach op hun gezicht kan toveren. Daar kan ik alleen maar blij om zijn", aldus Masters nog op Buzzfeed News.

Meest gelezen