Videospeler inladen...

NASA geeft adembenemende beelden vrij van ruimtesonde Parker: nooit zag u de zon van zo dichtbij in actie

De ruimtesonde Parker die de NASA vorig jaar naar de zon uitstuurde, heeft verbluffende beelden en informatie meegebracht die onze ster in een nieuw daglicht plaatsen. Wetenschappers publiceerden de data van de eerste drie vluchten van de sonde, die erin slaagde dichter bij de zon te komen dan enig ander tuig ooit.

De Amerikaanse ruimtevaart­organisatie NASA lanceerde de zonnesonde Parker in augustus 2018. Het doel was de zonnewind te observeren , om zo meer te weten te komen over het klimaat in de ruimte, meer bepaald over zonnestormen.

Analyse daarvan moet nieuw inzicht opleveren in de energiestromen in het buitenste deel van de zonneatmosfeer, de corona. Die is zo'n 160 keer heter dan het oppervlak van de zon dat "maar" 6.000 Kelvin (5.727 graden Celsius) bedraagt. Om dat te realiseren, is Parker tot op iets meer dan zes miljoen kilometer van de zon genaderd, dat is dichter dan een ruimtetuig ooit kon komen.

Wat de zon ook uitstraalt, het heeft allemaal gevolgen voor onze planeet. Het kan dan gaan over de verspreiding van schadelijke deeltjes die onze bemande en onbemande ruimtevluchten kunnen hinderen, storingen in onze communicatie- en navigatiesystemen kunnen veroorzaken, en zelfs -bij een heel intense zonnestorm- stroomonderbrekingen.

Parker is uitgerust met verschillende soorten instrumenten die nooit geziene fenomenen registreerden. Volgens de wetenschappers van NASA zijn de conclusies ronduit verbluffend te noemen. Zo detecteerde het FIELDS-systeem een herhaaldelijke terugslag, "switchback" genoemd, in het magnetisch veld dat van de zon uitgaat en meevloeit met de zonnewind. Die switchbacks duren enkele seconden tot verscheidene minuten. De oorzaak kan nog niet volledig achterhaald worden, maar met de nieuwe informatie kan het onderzoek nu veel gerichter gevoerd worden.

De ruimtevaartorganisatie NASA heeft de opgedane inzichten ook gedeeld op het internet.

De Parker Solar Probe heeft ook een Belgisch meetsysteem aan boord. Het ruimtevaartcentrum van de universiteit van Luik ontwikkelde één van de vier instrumenten waarmee de zonnesonde is uitgerust. Het gaat om WISPR - Wide-Field Imager For Solar Probe Plus - een systeem van twee telescopen die opnames maken van de corona en van de zonnewind. Ook WISPR genereerde beelden die de moeite waren om vrij te geven.

Bekijk hieronder de NASA-beelden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen