Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Omstreden Amerikaanse zanger R. Kelly verdacht van omkoping bij huwelijk met minderjarige Aaliyah

Er zijn nieuwe beschuldigingen opgedoken tegen de Amerikaanse r&b-zanger R. Kelly (52), die momenteel in voorhechtenis zit in afwachting van processen over misbruik van minderjarigen. Volgens gerechtsdocumenten zou R. Kelly in 1994 een ambtenaar hebben omgekocht om met de toen 15-jarige zangeres Aaliyah te kunnen trouwen.

In de nieuwe aanklacht staat dat R. Kelly op 30 augustus 1994 een "frauduleus identificatiedocument" geregeld heeft voor iemand die enkel geïdentificeerd werd als "Jane Doe" (in Amerikaanse gerechtsterminologie de naam die wordt gegeven aan een anonieme vrouw, red). Hij zou daarvoor een ambtenaar uit de staat Illinois hebben omgekocht.

Een dag nadat hij het document in handen had gekregen, trouwde R. Kelly, toen 27 jaar, met Aaliyah tijdens een geheime ceremonie in een hotel in Chicago. Aaliyah was toen 15 jaar, op het document stond dat de vrouw in kwestie 18 jaar was. Het stel ging een klein jaar later uit elkaar en het huwelijk werd nietig verklaard omdat Aaliyah minderjarig was.

R. Kelly heeft nooit een duidelijk antwoord gegeven op de vraag hoe hij in 1994 met Aaliyah kon trouwen terwijl ze minderjarig was. De zanger houdt vol dat hij dacht dat ze 18 jaar was. De zangeres zelf overleed in 2001 bij een vliegtuigongeluk.

Steven Greenberg, de advocaat van R. Kelly noemt de nieuwe beschuldiging "belachelijk en absurd". In een eerder interview aan "Good Morning America" op de Amerikaanse zender ABC zei hij dat zijn cliënt niet wist dat Aaliyah geen 18 was. "Ik begrijp dat ze niet gezegd heeft dat ze 15 was, en om te kunnen trouwen, moest ze liegen over haar leeftijd."

Twee processen

De beschuldiging komt bij op de lange lijst met aanklachten die tegen R. Kelly lopen. De zanger zit momenteel in de gevangenis in voorhechtenis, in afwachting van enkele processen die gaan over onder meer misbruik van meisjes en vrouwen, het bezit van kinderporno en het betalen van zwijggeld aan slachtoffers.

In totaal zijn er 18 federale aanklachten tegen hem ingediend. Een eerste proces start in april volgend jaar, in Chicago, een tweede proces een maand later, in New York. R. Kelly ontkent alle beschuldigingen.

Meest gelezen