Prinses Anne (l) en Queen Elizabeth (midden).

Gespot: Misverstandje tussen Queen en dochter prinses Anne 🤷 en de koning die zijn handbagage liever zelf draagt  

We brengen u elke zondag wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De Zweedse koning Carl Gustaf is op staatsbezoek geweest in India waar hij de kranten haalde... omdat hij op de luchthaven zelf zijn handbagage droeg. De Britse prinses Anne ging dan weer viraal met een misverstandje op het paleis toen de Amerikaans president Donald Trump langskwam. Voorts haalde de Britse prins Harry de top 50 van beste geklede mannen en heeft kroonprinses Mette-Marit spijt van haar ontmoetingen met de omstreden Jeffrey Epstein. Toch snapt de Noorse pers haar. En wat hebben de Belgische koningin Elisabeth en farao Toetanchamon met elkaar te maken?  

De "nederige koning" en zijn handbagage

De Zweedse koning Carl Gustaf is met zijn vrouw koningin Silvia op vijfdaags staatsbezoek in India geweest. Hun laatste officiële bezoek daar dateerde van 1993. De koninklijke familie komt wel vaker langs op privéreis. Het koninklijke koppel koos voor een vlucht met Air India, nadat technische problemen hun staatsvliegtuig aan de grond hadden gehouden.

Air india tweette trots over hun bijzondere gasten. Die tweet werd al snel opgepikt door lokale nieuwssites en kranten. Er was wat verbazing dat Carl Gustaf zelf een deel van zijn handbagage, onder meer een lederen aktentas, droeg. "We kunnen iets leren van de nederige koning", klonk het.

Maar Carl Gustaf bekeek het eerder praktisch en nam gewoon het zekere voor het onzekere. Hij vertelde aan het Zweedse blad Aftonbladet dat hij bang is dat belangrijke papieren zoek raken. In het verleden speelde de koning al eens een koffertje kwijt. "Soms biedt iemand aan om het over te nemen en dan verdwijnt een tas. Dat is niet leuk."

Het grondwater zakt. Ik hoop op een goede winter

De klimaatverandering baart koning Carl Gustaf zorgen

Het staatsbezoek stond in het teken van handel en het klimaat. Carl Gustaf is bezorgd om de klimaatverandering. Zo wordt hij als "hobbylandbouwer" ook getroffen. Op het landgoed van kasteel Stenhammar wordt aan biologische landbouw met Europese subsidies gedaan. Zweden kampt net als heel wat andere landen met droge(re) zomers en dat maakt het knap lastig. "Het grondwater zakt steeds verder. Ik hoop op een goede winter zodat alles wat kan stabiliseren", legt de koning uit.

Koningin Silvia (in het oranje) en koning Carl Gustaf helpen bij de opkuis van een strand in Mumbai (India).

Hij verklapte dat er thuis regelmatig vegetarische gerechten op het menu staan: "We hebben vegetariërs in de familie en er zijn leden die bewust minder vlees eten." Op de vraag wie dan wel vegetariër is, antwoordt de koning "prinses Sofia". Sofia is getrouwd met prins Carl Philip, de enige zoon van Carl Gustaf.

Carl Philip en Sofia woonden deze week ook een herdenkingsconcert bij voor de Zweedse muziekproducent Avicii, met optredens van de Amerikaan Aloe Blacc (die de hit "Wake me up" zingt van Avicii), en top-dj's David Guetta en Dimitri Vegas.

De opbrengst van de show in de Friends Arena in Stockholm gaat naar de Tim Bergling (echte naam van Avicii, red.) Stichting die mensen met psychische problemen steunt. 60.000 muziekliefhebbers woonden het concert bij. Avicii draaide in 2015 een set op het huwelijkfeest van Carl Philip en Sofia. Hij was een vriend van hen.

De prinses die haar schouders ophaalt

Niet enkel het filmpje van Canadees premier Justin Trudeau op de viering van 70 jaar NAVO, die lijkt te roddelen over Amerikaans president Donald Trump, is viraal gegaan. De Britse prinses Anne was hetzelfde lot beschoren.  

Het lijkt zo uit het alledaagse leven gegrepen. Een moeder die haar dochter kordaat aanmaant met een subtiele blik en handgebaar, en de dochter die typisch reageert met "ja ja, ma, het is al goed". Het overkwam de princess royalprinses Anne (69), toen haar moeder de Queen (93) wereldleiders begroette op Buckingham Palace.

Ik ben het maar

Prinses Anne tegen haar moeder

Koningin Elizabeth en kroonprins Charles samen met zijn echtgenote Camilla staan netjes op een rij om president Donald Trump en first lady Melania te ontvangen. Prinses Anne staat apart op enige afstand en lijkt daarvoor een berisping te krijgen van haar moeder. Waarop Anne - heerlijk - haar schouders ophaalt 🤷 en vervolgens hoorbaar zegt "It's just me (ik ben het maar)".

Bekijk hieronder het (geestige) filmpje:

Vraag is natuurlijk of Anne daar een foutje maakte? Nee, hoor. De prinses maakte niet deel uit van het zogenoemde "welkomstcomité" dat traditioneel bestaat uit het staatshoofd en de troonopvolger. De Queen zou eigenlijk opzij gekeken hebben om te zien wie de volgende politicus was die ze de hand moest schudden. 

Ook Mette-Marit ontmoette Epstein

Niet alleen de Britse prins Andrew heeft de voor misbruik veroordeelde Jeffrey Epstein ontmoet, ook de Noorse kroonprinses Mette-Marit had tussen 2011 en 2013 contact met de omstreden Amerikaanse miljardair. Dat bracht de Noorse krant VG naar buiten. Een reactie van het hof bleef niet uit.

"Was ik op de hoogte geweest van de ernst van de criminele feiten van Epstein dan had ik er niets mee te maken gehad. Ik heb er spijt van dat ik niet beter het verleden van Epstein heb nagetrokken", geeft Mette-Marit, echtgenote van kroonprins Haakon, in een officieel bericht mee. De Noorse pers veroordeelt de prinses echter niet, maar kijkt naar de adviseurs van het koninklijk paleis. Zij bereiden de dossiers voor van de duizenden mensen die de royals jaarlijks spreken, en hadden beter moeten weten. 

Top 50 van best geklede mannen

Het internationale mode- en herenblad GQ heeft zijn lijstje gepubliceerd met best en slechtst geklede mannen van het jaar.  In de top 50 prijken naar goede gewoonte ook royals. De Britse prins Harry moet het stellen met een 41e plaats in de lijst van best geklede mannen.

"Terwijl hij werd geboren om op maat gemaakte pakken te dragen van Gieves & Hawkes (een luxemerk, red.), onthullen zijn elegante ensembles van zacht getailleerde jassen en losgeknoopte shirts een vriendelijke en zachte ziel. Zijn stijl laat zien dat hij die bekende warmte uitdraagt die zo geliefd was bij zijn moeder (prinses Diana)", vinden de kenners. 

Voor de nieuwsgierigen: Hollywoodacteur Timothée Chalamet is "the king" volgens het vakblad. Hij is de best geklede, op de voet gevolgd door collega Brad Pitt. Vorig jaar haalde Harry's vader, prins Charles (foto onder), nog een mooie 6e plek in de top 50 omdat hij "een stijl belichaamt die de mode overtreft".

Naast de best gekleden zijn er uiteraard nog mannen met een iets mindere smaak. Daar staat een zekere Dominic Cummings aan de leiding. Hij is de adviseur van de Britse premier Boris Johnson.

2018 Samir Hussein

Toetanchamon en... koningin Elisabeth?

Wat heeft onze Belgische koningin Elisabeth (1876-1965) toch met de Egyptische farao Toetanchamon te maken? Volgend weekend opent in Luik de tentoonstelling "Toetanchamon, de ontdekking van de vergeten farao" met een collectie voorwerpen die Elisabeth verzamelde en foto's die ze nam.

Decor-opbouw van de expo in Luik.

De echtgenote van koning Albert I was er in februari 1923 bij toen de grafkamer van Toetanchamon officieel werd geopend.  Elisabeth had een brede culturele interesse en verdiepte zich in de geschiedenis van Egypte. Zij nodigde Egyptoloog Jean Capart uit om haar en zoon Leopold te vergezellen naar de tombe. Drie maanden voordien was het graf van Toetanchamon ontdekt door de Britse archeoloog Howard Carter.

De koningin en Capart (foto's onderaan) waren een van de eersten die het graf met sarcofaag konden zien, nog vooraleer de schatten er waren uitgehaald. De koninklijke belangstelling leidde kort daarna tot de oprichting van de naar Elisabeth genoemde Egyptologische Stichting (nu Genootschap), binnen het museum van het Jubelpark in Brussel. Capart bouwde er met schenkingen - ook van de koningin - aan een collectie en een bibliotheek met wereldfaam, hij schreef aan de lopende band publicaties en leidde de eerste Belgische opgravingen aan de Nijl. 

Koningin Elisabeth en Jean Capart aan de tombe.
Koninklijke Archieven
Koninklijke Archieven

Meest gelezen