"Blue Angels" tijdens een luchtshow op de marinebasis van Pensacola in Florida.

Saudische militair schiet drie mensen dood op Amerikaanse marinebasis in Florida

In Pensacola in de Amerikaanse staat Florida zijn vier doden gevallen bij een schietpartij op een militaire basis. De dader zou een Saudische militair zijn die in de VS werd opgeleid. Het gaat al om de tweede schietpartij op een marinebasis van de VS op een week tijd.

Volgens de politie opende de dader het vuur in een leslokaal op de marinebasis van Pensacola in het westen van Florida. De dader schoot er drie medestudenten dood vooraleer hij door anderen werd doodgeschoten. Er vielen ook acht gewonden.

De dader zou een luitenant zijn van de Saudische luchtmacht die in de Verenigde Staten een opleiding kreeg. Zijn motief is niet bekend, maar terrorisme wordt niet uitgesloten. Veel Saudische piloten krijgen hun opleiding in de VS. Dat past in een kader voor de opleiding van militairen van bondgenoten van de VS. Volgens het Pentagon komen veel Saudische militairen die in de VS studeren uit hooggeplaatste families en worden ze streng gescreend op politieke activiteiten door zowel de Saudische als de Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Deze persoon vertegenwoordigt op geen enkele manier de gevoelens van het Saudische volk dat houdt van het Amerikaanse volk

De Saudische koning Salman bin Abdel Azziz bin Saud

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij meteen een telefoontje heeft gekregen van de Saudische koning Salman waarbij die zijn spijt heeft uitgedrukt voor het incident. Salman zou de schietpartij ook "barbaars" hebben genoemd, aldus Trump. De president heeft van goede relaties met Saudi-Arabië een speerpunt gemaakt van zijn beleid in het Midden-Oosten, maar die relaties zijn onder druk gekomen na de oorlog in Jemen en de moord op de journalist Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in de Turkse stad Istanbul.

Op de basis in Pensacola aan de Golf van Mexico werken meer dan 16.000 militairen en nog eens 7.400 burgerlijk personeel. Op de basis is een belangrijke school gevestigd voor de opleiding van piloten voor de Amerikaanse marine. De basis is onder meer de thuisbasis voor de "Blue Angels", het stuntteam van de Amerikaanse marine.

Het gaat om de tweede schietpartij op een militaire basis in de VS op enkele dagen tijd. Eergisteren schoot een militair twee werknemers dood op de marinebasis van Pearl Harbor op Hawaï. Die man zou boos geweest zijn op zijn werkgevers, maar het onderzoek is nog niet afgerond.

Meest gelezen