Video player inladen...

Hoe vaak eindigt de avond bij jou met pita? "Studenten komen gemiddeld 3,6 kilo bij tijdens studies"

Studenten verdikken gemiddeld 3,6 kilo tijdens hun studententijd. Dat blijkt uit onderzoek van de VUB bij 340 studenten, waarover Het Nieuwsblad schrijft. Bij mannelijke studenten komt er gemiddeld 5,7 kilo bij, bij vrouwen 2,2 kilo. "Dat kan later leiden tot diabetes type 2, kankers of hart- en vaatziekten", waarschuwt onderzoeker Tom Deliens. 

Een pita met goed veel saus na het uitgaan, voor studenten is het een vaste midnight snack. Reken daarbij stevig wat alcohol, een frituur op elke hoek en frisdrank om het hoofd koel te houden, en het valt niet te verbazen dat studenten grondig verdikken tijdens hun studies.  

Om dat te meten plaatste onderzoeker Tom Deliens van de VUB 340 studenten op de weegschaal. Uiteindelijk deden 115 van hen mee aan zes meetmomenten over vijf jaar tijd. Hoewel het om een kleine testgroep gaat, spreken de resultaten boekdelen. 

Gemiddeld komen studenten 3,6 kilo bij tijdens hun studiejaren. Bij de vrouwelijke testgroep nam het gewicht gemiddeld 2,2 kilo toe. Maar bij de mannen steeg het met gemiddeld gewicht maar liefst met 5,7 kilo. Vooral het eerste jaar speelt daar een belangrijke rol, daar is de toename het grootst. 

De onderzoeker mat ook het BMI van de studenten (de verhouding tussen je gewicht en je lengte). Bij mannelijke studenten steeg het BMI van 21,6 naar 23,2. Bij vrouwen is de stijging ook hier veel milder: van 21,1 naar 21,9. Voor beide geslachten blijft het gemiddelde BMI wel onder de 25, wat de maatstaf is om "overgewicht" te meten. Ook het vetpercentage is bij 7 op 10 studenten significant toegenomen. 

"De gewichtstoename komt vooral door veranderende leefgewoontes: ongezondere voeding, minder groenten en fruit, meer alcohol", zegt onderzoeker Tom Deliens. "Langs de andere kant geven veel studenten hun hobby's uit het secundair onderwijs op, en vaak zijn dat net sportieve hobby's." 

Risico

"Dat terwijl de studentenperiode een kritische periode is",zegt Deliens. Ze dragen die gewichtstoename vaak voor altijd mee. Die kilo's kunnen wel eens nefaste gevolgen hebben voor de gezondheid." De onderzoeker noemt dan het risico op overgewicht of zelfs obesitas, wat dan weer kan leiden tot "welvaartziektes" als diabetes type 2 en bepaalde kankers. 

Deliens deed ook onderzoek naar wat universiteiten kunnen doen om studenten aan te moedigen om gezonder te leven. Hij raadt hen bijvoorbeeld aan om minder frisdranken aan te bieden, of ongezonde producten duurder te maken. 

Bent u student en herkent u zich in dit verhaal? Laat het ons dan weten via oproep@vrtnws.be.

Video player inladen...