Videospeler inladen...

Sultan van Oman landt op Brussels Airport met twee (!) Boeings 747 voor medische behandeling

De sultan van Oman, Qaboos bin Said Al Said (79), is in België aangekomen voor een medische behandeling in het UZ Leuven. Dat meldt de FOD Buitenlandse Zaken die een officiële mededeling van de overheid in Oman aanhaalt. Tijdens zijn verblijf huurt de sultan een luxueus hotel op de Grote Markt in Leuven wekenlang helemaal af. De sultan laat niets aan het toeval over, want hij landde op Brussels Airport met twee Boeings 747.

"Zijne majesteit sultan Qaboos bin Said vertrekt vandaag, zaterdag 7 december 2019, naar het koninkrijk van België om een reeks medische onderzoeken te ondergaan. Moge zijne majesteit de sultan snel genezen, want hij is een bron van inspiratie en van trots voor het Omaanse volk, dat hem trouw blijft tegenover de almachtige." Zo luidt de vrije vertaling van de officiële mededeling van de overheid in Oman die de FOD Buitenlandse Zaken heeft verspreid. Intussen is de sultan ook effectief in ons land aangekomen.

Hij landde vannacht met twee toestellen op Brussels Airport en niet van de minste. Het gaat om een Boeing 747SP, vermoedelijk voor zijn entourage, en een Boeing 747-400 (foto bovenaan). Die laatste is een grotere variant. Het was in dat toestel dat de sultan zelf zat. Er was trouwens nog een derde vliegtuig: de veel kleinere Gulfstream 550 landde als eerste (zie foto verderop).

De sultan is 79 en sukkelt al een poosje met zijn gezondheid. Dat is precies de reden waarom hij naar ons land is gereisd want hij wil zich in het UZ in Leuven laten behandelen. Tijdens zijn verblijf huurt hij het viersterrenhotel The Fourth op de Grote Markt in Leuven wekenlang helemaal af.

Honderden gasten die al een kamer hadden geboekt, zouden te horen hebben gekregen dat hun reservatie wordt geschrapt. Het hotel bevestigt dat het geen reservaties aanneemt tot eind januari. Hetzelfde geldt voor restaurant Tafelrond in hetzelfde gebouw. 

Het "reservevliegtuig" van de Sultan: de Boeing 747SP, de kortere variant van de 400.
@ Michel Vandaele
@Aarjen Peeters
@ Aarjen Peeters

Zeestraat van Hormuz

Sultan Qaboos is sinds 1970 staatshoofd van Oman, een strategisch erg belangrijke Arabische staat aan de Indische Oceaan en aan de zeestraat van Hormuz die toegang geeft tot de olierijke Perzische Golf. 

Oman neemt een neutrale houding in tussen de Arabische Golfstaten en het overwegend sjiitische Iran, maar heeft ook erg goede relaties met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Probleem is dat sultan Qaboos geen kinderen heeft en zijn opvolging erg onzeker is in de woelige regio. 

Een iconisch gebouw

Het iconische Tafelrond vormt op de Grote Markt in Leuven een trio met het gotische stadhuis en de Sint-Pieterskerk. Het oorspronkelijke gebouw uit iets na 1480 raakte nadien vervallen en werd begin de 19e eeuw vervangen door een wit classicistisch bouwwerk. Dat werd dan weer door de Duitse bezetters verwoest in augustus 1914. In de jaren 20 herrees dan het huidige Tafelrond met gotische elementen. Lange tijd was het een kantoor van de Nationale Bank. In 2005 werd het verkocht aan de zakenman Jan Callewaert die er nu een luxehotel en restaurant heeft in ondergebracht.

Gebeurt wel meer dat rijke mensen hele verdieping van hotel boeken

Volgens Thierry Lemahieu van Horeca Vlaanderen is het niet uitzonderlijk dat kapitaalkrachtige hotelklanten een hele verdieping van een hotel boeken. "Het gebeurt wel vaker dat rijke klanten een volledige verdieping van een groot hotel boeken om hun privacy te verzekeren", aldus Lemahieu in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Dat de sultan van Oman een volledig hotel boekt, is wel redelijk uniek. "Het hotel The Fourth in Leuven is wel een relatief klein hotel met veertig kamers. De hotelier zal heel bewust de pro's en contra's afgewogen hebben toen hij de vraag kreeg om zijn hotel voor twee maanden te boeken", zegt Lemahieu.

Beluister het gesprek met Thierry Lemahieu uit "De wereld vandaag" hier:

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen