BELGA/VERGULT

Verkeersboete niet betalen? Vanaf volgend jaar wordt het bijna onmogelijk

Wie weigert om een verkeersboete te betalen, hoeft vanaf volgend jaar niet meer via de politierechtbank te passeren. Het parket zal voortaan zélf overtreders kunnen verplichten om hun boete te betalen. Met een fikse meerprijs.

Elk jaar betalen meer en meer mensen hun verkeersboetes. Maar er blijft een groep mensen die alle aanmaningen negeert, en die dus uiteindelijk voor de politierechtbank moet verschijnen. Dit jaar gaat het om ongeveer 10 procent van alle verkeersboetes, vorig jaar was het nog 20 procent. De overheid wil nu ook die laatste groep aanpakken.

Concreet zullen mensen die hun boete niet betalen, niet meer voor de politierechtbank hoeven te verschijnen. Het parket zal zelf een zogenaamd "bevel tot betaling" kunnen uitschrijven.  Als een overtreder ook daar niet op ingaat, zal Financiën het geld kunnen opeisen. Bijvoorbeeld door loon in beslag te laten nemen, een gerechtsdeurwaarder in te schakelen, het geld in te houden op de belastingen of de auto van de overtreder in beslag te laten nemen.

Bovendien wordt het ook steeds minder voordelig om te wachten met betalen: wie een onmiddellijke inning van de politie krijgt, en die niet betaalt, zal een minnelijke schikking krijgen van het parket. Maar dan wordt de boete al met 33 procent verhoogd. Wordt ook die minnelijke schikking niet betaald, dan volgt dus het nieuwe bevel tot betaling. In dat geval komt er nog eens 35 procent extra bij het bedrag. Voor de zwaarste overtredingen komt daar nog eens een bijdrage voor het Slachtofferfonds bovenop. Het voorbeeld hieronder maakt duidelijk dat het bedrag op die manier snel kan oplopen.

(Lees verder onder de grafiek.)

Dat moet er niet alleen voor zorgen dat zowat alle verkeersboetes betaald worden, het moet ook de werkdruk bij de politierechtbanken verlagen. Al wordt die rechtbank ook niet volledig uitgeschakeld: in sommige gevallen kan het parket beslissen om een overtreder toch voor de politierechter te dagen. En wie het niet eens is met de boete, kan die ook nog altijd aanvechten voor de rechtbank.

Ook buitenlandse overtreders zullen trouwens niet ontsnappen: ook zij zullen een bevel tot betaling krijgen, dat aan hun thuisland wordt doorgestuurd. Dat thuisland kan de boete dan innen voor de eigen staatskas.

Het project wordt vanaf begin 2020 opgestart, eerst in Antwerpen, Halle-Vilvoorde en Namen. Als er geen technische problemen blijken te zijn, wordt het verder uitgerold in het hele land. Het nieuwe systeem is een volgende stap van het zogenaamde "Crossborder"-project, dat er eerder al voor zorgde dat boetes automatisch verstuurd werden. Vroeger moest dat handmatig door politiemensen gedaan worden. Daardoor worden er ook steeds meer boetes uitgestuurd. Vorig jaar waren het er zo'n vijf miljoen, waarvan er dus zowat een miljoen niet betaald werden.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen