Video player inladen...

Vlaamse regering blaast persconferentie klimaatplan af, "veel optimisme", maar er is nog wat rekenwerk nodig

De Vlaamse regering heeft vanmiddag haar persconferentie over het klimaatplan van minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) uitgesteld. Naar verluidt is er nog wat rekenwerk nodig. Nochtans dringt de tijd, want voor 31 december moet de federale regering een klimaat- en energieplan indienen bij de Europese Unie. 

Vorige maand al zei Demir dat Vlaanderen de Europese normen voor groene energie van 2020 niet zou halen. Naar verluidt zou Vlaanderen ook de norm voor de uitstoot van broeikasgassen van 2030 niet halen. De EU wil tegen 2030 een daling van 35 procent en de Vlaamse regering bekijkt nog hoe dat streefdoel kan worden gehaald.

Ik ga niet zonder klimaatplan naar Madrid

Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA)

Een kleine vier uur: zo lang moesten de aanwezige journalisten wachten. Intussen werd de persconferentie van Demir keer op keer uitgesteld. In de loop van de namiddag kwam er afstel: er bleek nog te veel onduidelijkheid over de cijfers. Maandag zouden de Vlaamse ministers de koppen opnieuw bij elkaar steken. "Ik ga niet zonder klimaatplan naar Madrid", liet Demir vanmiddag weten.

In verband met de CO2-uitstoot heeft Demir al verwezen naar de federale regering, die een beslissing moet nemen over het vergroenen van het wagenpark. Meer bepaald het fiscaal begunstigen van salariswagen op groene energie zou een daling van de uitstoot kunnen betekenen.

Vorige maand zei Demir in het Vlaams Parlement dat de klimaatambities niet met belastingen zullen worden betaald. "Wij willen ook een krachtdadig klimaatplan, maar wel een dat realistisch is. Meer belastingen werken contraproductief", klonk het toen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees verder onder de video:

Video player inladen...

Klimaatdeskundige Jos Delbeke en Wetstraatjournalist Wouter Verschelden zijn in "Terzake" dieper op de zaak ingegaan. Volgens Jos Delbeke moet het Vlaamse klimaatplan duidelijk aflijnen welke maatregelen er zullen worden genomen.

"Het gaat over transport, hernieuwbare energie, landbouw en gebouwen. Dat gaat geld kosten", zegt Delbeke. Wouter Verschelden treedt Delbeke bij en wijst erop dat voor het eerst ook heel duidelijk is geworden dat we nood hebben aan een nieuwe federale regering.

"Wat de Vlaamse regering niet doet om de daling van de broeikasgassen van 35 procent te realiseren, zal door de andere regeringen in België gedaan moeten worden. Het klimaatprobleem is gigantisch. We merken voor de eerste keer dat we een federale regering nodig hebben om dit op te lossen. Dat is iets wat er al maanden gezegd wordt, maar nu is het heel frappant geworden", aldus Verschelden.

Volgens Verschelden is er in de Vlaamse regering optimisme over het afsluiten van een klimaatplan voor minister Demir naar de klimaatconferentie van Madrid vertrekt. "Er is veel optimisme bij de  Vlaamse regeringspartijen over het bereiken van een akkoord. De cruciale meeting is maandagochtend. Minister Zuhal Demir moet meteen daarna naar de klimaatconferentie in Madrid reizen. Dat zal bijzonder spannend worden", weet Verschelden.

Bekijk het gesprek met Jos Delbeke en Wouter Verschelden uit "Terzake" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen