Gianni Camilleri www.woodmonkey.be

Winterfeesten in Gent of Antwerpen? Dit heeft het weekend voor u in petto

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Winterfeesten in Antwerpen..

In Antwerpen mag het wat meer zijn, dus ook het openingsfeest van de traditionele kerstmarkt gaat niet onopgemerkt voorbij.

"Winter in Antwerpen" start zaterdagmiddag met waaghalzerij op een snowboard. Aan de Scheldekaaien verrijst er een 10 meter hoge schans, waar het Belgisch kampioenschap rail plaatsvindt. Wie het in Keulen hoort sneeuwen, weet waarheen.

De schaatspiste op de Groenplaats wordt zaterdag om 17 uur het decor voor "Musical on ice", een spectaculaire choreografie op het ijs. Terwijl het plein voor de Antwerpse kathedraal verandert in een magisch kerstbos, uitgewerkt door de makers van De Grote Schijn.

Winter in Deurne...

We schuiven een paar kilometer op, richting Deurne. Daar bundelen ze de wintersfeer dit jaar op één dag: nu zaterdag. Op en rond het Arenaplein starten de gratis feestelijkheden van "Deurne wintert" om 16 uur. De Vuurmeesters tonen hun kunsten, er is straatanimatie en openluchtvoorstellingen, en zelfs een machine die 90.000 zeepbellen per minuut uitspuwt. 

... in Hasselt...

Zaterdag om 15 uur arriveert de Kerstman in Hasselt. Samen met enkele elfjes paradeert hij door het centrum, om te eindigen in het "Huis van de Kerstman", waar hij nog tot 30 december elke dag gratis te bezoeken valt, van 12 uur tot 20 uur. 

... én in Gent!

Vorig jaar noemde het Amerikaanse Forbes de Gentse kerstmarkt één van de mooiste van Europa.

Vanaf dit weekend kunt u zelf controleren of de editie van 2019 ook weer de moeite is. Dankzij het succes van de (veel) bekendere Gentse Feesten, moest de stad niet lang nadenken over de naam: Gentse Winterfeesten. De wintereditie telt minder concerten, en dus ook iets minder druk op het stadscentrum, maar zorgt hopelijk voor evenveel sfeer.

Dit weekend trekt het "Charles Dickens orkest" door de straten van Gent. De feesten duren nog tot 5 januari.

De Haring braadt in Brussel

30 jaar geleden overleed de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring aan de gevolgen van aids, hoog tijd voor een overzichtstentoonstelling in Brussel! 

Al sinds de jaren 80 is (en blijft) Haring een van de publiekslievelingen, en dat was precies zijn bedoeling: kunst behoort niet enkel de elitie toe, maar is er voor iedereen. Dus beschilderde hij ook metrostations, of zelfs een container op het strand van Knokke. Ja, Knokke!

Zijn verhaal kunt u in dit artikel uitgebreid lezen, maar vergeet zeker ook de expo in BOZAR niet te bezoeken. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Weekendje Mechelen

Zaterdag gaat de expo "The neverending park" open, in het Hof van Busleyden in Mechelen. De afgelopen jaren konden de Mechelaars mee nadenken over nieuwe stadsprojecten, het resultaat van al dat gewroet wordt nu tentoongesteld. En bij een opening hoort ook een feest! Na de parade om 15 uur is iedereen welkom in het museum. U dus ook.

Op de jaarlijkse publieksdag, nu zondag, is Kazerne Dossin gratis toegankelijk, ook de tijdelijke tentoonstelling over het vernietigingskamp Auschwitz is gratis. U kunt om 15 uur ook naar de theatervoorstelling "De binnenzak van de ziel", van Kurt Defrancq. Een gratis voorstelling in samenwerking met het museum, met een link tussen de Tweede Wereldoorlog en de problemen vandaag. Voor iedereen van 12 tot 102 jaar.

Niet de vrolijkste noot om dit overzicht mee te eindigen, maar wel bijzonder relevant. Prettig weekend!

Meest gelezen