Jean-Marie Dedecker en Bart De Wever, 2006

Hoe Bart De Wever (N-VA) ontsnapte aan de vuist van Jean-Marie Dedecker: bekijk een fragment uit "Wissel van de macht"

De figuur van Jean-Marie Dedecker blijft voor onenigheid zorgen binnen de N-VA. Dat blijkt duidelijk uit de vierde aflevering van de Canvasreeks "Wissel van de macht". "Een onbeschofte brulaap" en "een ijdeltuit" zijn de enige woorden die voormalig parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) over heeft voor Dedecker. Bekijk hier een fragment uit de aflevering, die vanavond te zien is op Canvas en VRT NU.

"Ik had De Wever heel graag een op zijn gezicht verkocht." Van Jean-Marie Dedecker zijn we harde taal gewoon, en dat is niet minder in de vierde aflevering van de politieke reeks "Wissel van de macht", die vanavond wordt uitgezonden op Canvas.

Dedecker heeft het over een ruzie met N-VA-voorzitter Bart De Wever uit 2006, toen hij kort lid werd van de N-VA. De N-VA zat toen in een kartel (een politiek verbond) met CD&V, en die kon zich niet vinden in de figuur van Dedecker. Na amper tien dagen werd Dedecker daarom opnieuw uit de partij gezet, wat hem duidelijk razend maakte. 

Videospeler inladen...

Pas elf jaar later hebben N-VA-voorzitter Bart De Wever en Dedecker de vete bijgelegd. Bij de federale verkiezingen in 2019 stond Dedecker zelfs als onafhankelijk kandidaat op een N-VA-lijst. Zo raakte hij in het federaal parlement. 

Heeft u al eens gezien wat meneer de brulaap mag zeggen omdat hij onafhankelijk is? Wat is dat voor een flauwekul

Jan Peumans, voormalig Vlaams parlementsvoorzitter (N-VA)

Als onafhankelijke hoeft Dedecker zich daar helemaal niet aan de standpunten van de N-VA te houden. En dat is niet naar de zin van voormalig parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA), die eerder dit jaar de nationale politiek verliet: "Ik vind hem een onbehouwen, onbeschofte brulaap. Dat is nu eens het voorbeeld van een ijdeltuit", zegt hij. "Heeft u al eens gezien wat meneer de brulaap mag zeggen omdat hij onafhankelijk is? Wat is dat voor een flauwekul." Of hoe een politieke clash uit 2006 nog altijd voor onenigheid zorgt binnen de N-VA. 

"Wissel van de macht", vanavond om 21u20 op Canvas, en dinsdag opnieuw om 19u. Na de uitzending zal elke aflevering beschikbaar zijn op het Canvas-kanaal van VRT NU. Ook de eerste reeks van "Wissel van de macht" is helemaal opnieuw  te bekijken op VRT NU.

Meest gelezen