Zijn er zwarte verkeerspunten in uw stad of gemeente? Bekijk de kaart en ontdek de lijst met 314 gevaarlijke punten

Vanmorgen is bekendgemaakt dat het aantal zwarte verkeerspunten in Vlaanderen in het voorbij jaar fors gestegen is van 212 naar 314. Hoe komt dat eigenlijk en waar liggen al die punten dan? VRT NWS maakte voor u een handig overzicht met een kaart en een volledige lijst.

Vooreerst: wat is een zwart verkeerspunt in Vlaanderen? Dat kan een gevaarlijk deel van een weg zijn, maar meestal gaat het om kruispunten. Op basis van de ongevallencijfers van de politie wordt berekend hoe vaak er op een kruispunt een ongeval gebeurt en hoeveel mensen daarbij gewond raken.

Dodelijke slachtoffers wegen zwaarder door dan bijvoorbeeld lichtgewonde weggebruikers. Elk kruispunt krijgt een puntenscore. Vanaf 15 punten komt het op de lijst met zwarte punten terecht. Het gevaarlijkste kruispunt heeft een score van 81,3.

Op de lijst die vanmorgen bekend raakte, prijken 314 gevaarlijke punten. In 2018 waren dat er nog maar 212. Zijn onze wegen dan onveiliger geworden? Neen. De forse stijging heeft te maken met het feit dat sinds dit jaar ongevallen waarbij voetgangers, fietsers of bromfietsers betrokken waren zwaarder doorwegen (elk ongeval wordt nog eens vermenigvuldigd met het cijfer 1.7).

Het gevolg is dat veel kruispunten die voorheen niet op de lijst stonden, nu wel een score van hoger dan 15 hebben gekregen. De overheid wil dus gericht zwarte punten aanpakken waar kwetsbare weggebruikers letselschade oplopen. Dat moet het fietsen aantrekkelijker maken. Veel mensen twijfelen namelijk nog over het gebruik van de fiets om bijvoorbeeld naar het werk te pendelen, net omdat ze soms een erg onveilig kruispunt moeten oversteken.

Bekijk hieronder de kaart met alle 314 zwarte verkeerspunten in Vlaanderen en lees verder onder de kaart (beweeg met de muis over de kaart en klik op de gemeente die u wil bekijken):

Hoe ziet de top tien van zwarte punten in Vlaanderen er uit?

Het gaat om twee kruispunten op de A12 in Aartselaar en Wilrijk, twee punten op de ring rond Turnhout, de Dampoort en de Heuvelpoort op de Gentse stadsring, de grote ring ten noorden van Mechelen (R6), de Singel in Borgerhout, de N71 in Lommel en de N16 bij Temse.

Maar liefst zes liggen er in de provincie Antwerpen. Ook buiten die top tien gaat het eigenlijk vaak om kruispunten met verkeerslichten op drukke gewest- en ringwegen, in stedelijk of bebouwd gebied. Het drukke autoverkeer komt daar in conflict met lokaal verkeer en dus ook met veel kwetsbare weggebruikers. Een ander kenmerk is dat het soms erg complexe kruispunten zijn die door de bebouwing errond niet zo makkelijk her in te richten of uit te breiden zijn.

Welke zwarte punten zijn nieuw in de lijst?

Ze liggen verspreid over heel Vlaanderen. Het zijn bijvoorbeeld het kruispunt van de Waversesteenweg met de IJseweg in Overijse, het kruispunt van de R25 met de Ter Heidelaan in Aarschot, het kruispunt van de Bisschoppenhoflaan met de Keesinglaan en van de Quinten Matsijslei met de Plantin en Moretuslei in Antwerpen, de Guido Gezellelaan in de buurt van het Rode-Kruisplein in Mechelen, het kruispunt van de N43 met de R8 in Harelbeke, de Wingenesteenweg in Beernem en het kruispunt van de Haachtsesteenweg met de Woluwelaan in Machelen. 

Meest gelezen