Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

25 doden bij betoging in Irak: bloedigste dag sinds het begin van het protest in het land

Gisteren en vannacht zijn in de Iraakse hoofdstad Bagdad 25 actievoerders doodgeschoten. Gemaskerde mannen proberen al een tijd om het volksprotest in bloed te smoren. Het gaat om de dodelijkste dag sinds het begin van het sociaal protest begin oktober.

De schietpartij brak gisteren uit tijdens een protestbetoging op het Khilani-plein in Bagdad, een van de bases van de sociale beweging. Op een bepaald ogenblik openden gemaskerde mannen het vuur op de betogers op het plein. Daarna achtervolgden ze de vluchtende manifestanten in de straten en op dat ogenblik werd de elektriciteit afgesneden. Veel betogers zochten hun toevlucht in moskeeën en hotels.

Volgens de hulpdiensten zijn er zeker 25 betogers doodgeschoten en vielen er 130 gewonden. Het is niet de eerste keer dat gemaskerde mannen schieten op betogers, maar het is wel de dodelijkste dag sinds het begin van het sociaal protest op 1 oktober. 

Mogelijk zijn de aanvallers leden van pro-Iraanse milities die erg sterk staan in Irak, zeker nadat ze nodig waren om de soennitische terreurgroep IS mee te helpen verslaan. Nog voor de aanvallen van gisteren hebben de Verenigde Staten overigens sancties uitgevaardigd tegen drie toplui van die pro-Iraanse milities als reactie op het geweld.

Irakezen zijn hun regeerders beu

Het sociaal protest heeft overigens niets te maken met IS of met etnisch-religieuze scheidingslijnen in Irak. Het is overigens begonnen bij de sjiitische meerderheid in het centrum en het zuiden van het land. Nochtans wordt het land sinds de val van dictator Saddam Hoessein geregeerd door de sjiieten, maar de opeenvolgende regeringen hebben door hun slecht bestuur, corruptie en vriendjespolitiek de gunst van hun achterban volledig verkwanseld.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Ondanks de olie-inkomsten is de infrastructuur van Irak een puinhoop, zeker buiten Bagdad. Het ongenoegen bleek al bij de laatste verkiezingen, maar is nu algemeen en breidt zich ook uit bij soennieten en Koerden. Ook de grote Iraanse invloed in Irak is voor veel mensen -ook sjiieten- een bron van ergernis. Zo zijn ook Iraanse consulaten en kantoren van pro-Iraanse milities in brand gestoken.

De voormalige militieleider en sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr leidt nu de grootste partij dankzij zijn kritiek op het regime, maar ook ayatollah Ali Hoessein Sistani -de hoogste geestelijke leider- heeft voluit kritiek op de elite in Irak. Vannacht zou het huis van Muqtada al-Sadr in de zuidelijke stad Najaf overigens aangevallen zijn door een drone. De schade bleef beperkt en al-Sadr was niet aanwezig, maar toch duidt de aanval aan dat het geweld steeds verder uit de hand dreigt te lopen.