© CPU - Joost Van Hoey

"Ploegsteert" van Het Zesde Metaal derde jaar op rij op 1 in Belpop 100

"Ploegsteert" van Het Zesde Metaal staat  voor het derde jaar op rij bovenaan in de Belpop 100. De lijst met de 100 favoriete Belgische pop- en rockliedjes van de Radio 1-luisteraars werd vandaag uitgezonden.  "Ruimtevaarder" van Kommil Foo  en "Mia" van Gorki vervolledigen de top 3. 

Sinds 2017 staat "Ploegsteert" van Het Zesde Metaal onverslagen bovenaan de Belpop 100. Het jaar daarvoor stond "Ploegsteert" ook nog op 1 in de "100 op 1", de voorloper van deze lijst. Het lied is een ode van Wannes Cappelle aan de overleden wielrenner Frank Vandenbroucke.  

"Ik denk elke keer: nu zal het wel niet meer zo zijn en misschien hoeft het ook niet meer, maar ik moet wel toegeven dat ik er elke keer zenuwachtig over ben en dat het me elke keer iets doet", reageerde Wannes Cappelle. "Ik heb wel gemerkt dat er veel wielerfans zijn die het nog eens gepost hebben. Je voelt dat Frank Vandenbroucke nog altijd bij de mensen leeft." 

De nummer 2 van dit jaar was ook dezelfde als die van vorig jaar: "Ruimtevaarder" van Kommil Foo. Vorig jaar stond "Ne me quitte pas" van Jacques Brel op 3, dit jaar was die plek voorbehouden voor "Mia" van Gorki. 

Vorige week werd Luc De Vos, de frontman van Gorki, vijf jaar na zijn sterfdatum, nog herdacht met een Radio 1 Luc De Vos Sessie in de Vooruit in Gent.  

Op 7 in de lijst staat de hoogste nieuwkomer: "Steentje" van Brihang, een nummer dat pas dit voorjaar uitkwam.  

De sterkste stijger dit jaar was "Eenzaam zonder jou" van Will Tura. Het nummer steeg 57 plaatsen, van 93 naar 36. "Putain putain" van T.C. Matic was dan weer de sterkste daler (van 31 naar 78). dEUS staat met 6 songs in de lijst, Gorki met 4. 

De Belpop 100 werd gepresenteerd door Sien Wynants en Floris Daelemans vanuit eetcafé Très Belge in Hasselt, dat voor de gelegenheid werd omgedoopt tot het Belpop-café. Ruim 12.000 luisteraars brachten hun stem uit. Tot en met vandaag kon er nog gestemd worden voor de definitieve volgorde van de top 10. 

De top 10 van de Belpop 100

  1. Ploegsteert - Het Zesde Metaal
  2. Ruimtevaarder - Kommil Foo
  3. Mia - Gorki
  4. Ne me quitte pas - Jacques Brel
  5. Instant Street - dEUS
  6. I can't live in a living room - Red Zebra
  7. Steentje - Brihang
  8. Twee meisjes - Raymond van het Groenewoud
  9. O la la la - T.C. Matic
  10. There will be no next time - The Kids 

Meest gelezen