Video player inladen...

Beroemde Victoria-watervallen in zuidelijk Afrika zijn zo goed als opgedroogd

Door de uitzonderlijke droogte van de voorbije maanden is het waterpeil in de rivier de Zambezi tussen Zambia en Zimbabwe zo laag dat de iconische watervallen van Victoria op een dorre rotswand lijken. Die watervallen zijn een grote toeristische trekpleister in zuidelijk Afrika en de discussie over klimaatverandering duikt natuurlijk meteen op.

De foto's liegen er niet om: de voorbije dagen klatert er nauwelijks nog water langs de rotswanden waar normaal de Zambezi zich honderd meter diep naar beneden stort. De vergelijking met "normale" foto's is opvallend. 

Nu vermindert de hoeveelheid water die in Victoria naar beneden stort, jaarlijks in het droge seizoen, maar volgens omwonenden en wetenschappers is de huidige droogte ongezien en meteen is de link gelegd naar de negatieve gevolgen van de klimaatverandering, zeker nu in Australië enorme bosbranden woeden. 

De Victoria-watervallen in betere tijden, enkele jaren geleden.

Zuidelijk Afrika wordt geteisterd door de hevigste droogte in mensenheugenis. Volgens wetenschappers leven daardoor 45 miljoen mensen in voedselonzekerheid nu de oogsten mislukt zijn. Bovendien wordt nu ook het toerisme bedreigd als de watervallen zouden verdwijnen. Jaarlijks bezoeken miljoenen toeristen van overal in de wereld de Victoria-watervallen. 

Het gaat om de breedste watervallen in Afrika en normaal is het watergordijn bijna een kilometer breed. Het water van de Zambezi stort meer dan 120 meter naar beneden. De watervallen waren al beroemd bij de Afrikaanse bevolking en bij Arabische slavenhandelaren, maar kregen in 1855 hun naam van de Schotse ontdekkingsreiziger David Livingstone.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen