Videospeler inladen...

Chileens feministisch protestlied "Een aanrander op je pad" verovert langzaam de wereld

Een protestlied dat voor het eerst gezongen werd door een Chileense feministische actiegroep is langzaam op weg om een internationaal anthem tegen seksueel misbruik te worden. De voorbije dagen was het ook in Europese en Amerikaanse steden te horen. 

"Un violador en tu camino" ("een aanrander op je pad") is de titel van het protestlied dat voor het eerst te horen was bij een actie van de feministische groep Las Tesis. De tekst klaagt de straffeloosheid aan bij geweld tegen vrouwen. Het lied wijst er ook op dat de schuld voor verkrachting niet bij de vrouw ligt, noch bij de kleren die ze koos of de plaats waar ze was. 

(Bekijk hier het protestlied en lees verder onder de video)

De actiegroep bracht het nummer en een bijhorend dansje op 25 november, de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. Ze toonden hun protest in de straten van de Chileense hoofdstad Santiago. Daar heerst al weken sociale onrust

Maar het nummer ging online een eigen leven leiden, en het werd in andere landen opgepikt. Sindsdien duikt het in verschillende steden op, bij protesten vóór vrouwenrechten en tegen seksueel geweld en féminicide (moord op vrouwen).  De voorbije dagen was het op straten en pleinen te zien in onder andere Parijs, Berlijn, Barcelona, Madrid, Dusseldorf, Londen, New York, Vancouver, Buenos Aires en Mexico City. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen