Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Elon Musk wint lasterzaak van Britse duiker die hij "pedo" noemde

Tesla-topman Elon Musk heeft zich niet schuldig gemaakt aan laster en eerroof toen hij een Britse duiker op Twitter uitmaakte voor “pedo”. Dat heeft een Amerikaanse jury geoordeeld. Musk verstuurde de Twitter-berichten vorig jaar tijdens de reddingsoperatie van de twaalf Thaise voetballertjes en hun coach, die vast zaten in een grot. De Britse coördinator had daarbij felle kritiek geuit op het idee om de jongetjes te redden met een kleine duikboot.

Even terug naar de zomer van vorig jaar: de wereld was in de ban van de twaalf Thaise voetballertjes die samen met hun trainer vast zaten in een grot. De reddingsactie was een hachelijke onderneming. 

Om te helpen, stuurde de Amerikaanse Tesla- en Space X-topman Elon Musk een kleine duikboot naar Thailand. Maar Vernon Unsworth, een Britse duiker-speleoloog die in Thailand woont en de reddingsactie coördineerde, vond de duikboot geen goed idee en bestempelde de actie van Musk als een publiciteitsstunt. 

Die kritiek schoot de Tesla-baas in het verkeerde keelgat. Hij maakte de Brit op Twitter uit voor "pedo", en noemde het verdacht dat een Brit in Thailand woont. Musk zei later dat hij die uitbarsting betreurde, maar schilderde Unsworth vervolgens toch weer af als "kinderverkrachter".

Niet letterlijk bedoeld

Volgens de advocaten van Musk noemde de zakenman de Brit niet letterlijk een pedofiel, maar wilde hij hem met een "algemene belediging" gewoon uitmaken voor "griezelige oude man". Ze verweten de duiker dat hij uit was op geldgewin -hij vroeg een schadevergoeding van 190 miljoen dollar. 

De advocaat van Unsworth voerde op zijn beurt aan dat Musk een "rijke pestkop" was die het equivalent van een "kernbom" had gedropt op zijn cliënt, met alle gevolgen van dien voor diens carrière en relaties. "Tijdens een ruzie beledig je mensen. Er is geen bom, geen enkele bom is ontploft", reageerde de advocaat van Musk hierop.

De Tesla-baas zelf reageerde opgelucht na het bekendmaken van het verdict. "Mijn geloof in de mensheid is hersteld", klonk het.

Meest gelezen