Nicolas Maeterlinck

Wetstraatwatcher Vansevenant na ontmoeting informateur Magnette (PS) en De Wever (N-VA): "Geen voorbode van paars-geel"

Informateur Paul Magnette (PS) heeft gisterenavond een bezoek gebracht aan voorzitter Bart De Wever van de N-VA in Antwerpen. "Het was niet meer dan een beleefdheidsbezoek", zegt Wetstraatjournalist Johny Vansevenant. Wellicht zal de koning maandag het mandaat van Magnette niet verlengen. Wie er dan aan zet komt als formateur, is nog afwachten. Wordt het een liberaal of zal De Wever paars-geel mogen testen? 

Het was voorzitter Bart De Wever van de N-VA die gisteren van zijn tong liet rollen dat hij Paul Magnette in de loop van de avond zou spreken. "Wel euhm, daar zal later deze avond nog iets over worden beslist, denk ik", zei hij op de radiozender JOE toen hij de vraag kreeg of hij paars-groen de hand zou reiken. "Ik krijg nog bezoek, niet van de kerstman, maar toch ook van iemand die uit het zuiden is gekomen, laat ons zeggen. We zullen horen wat het wordt."

Paars-groen staat voor de combinatie van de PS, de SP.A, de MR, Open VLD, Groen en Ecolo die mogelijk samen een nieuwe federale regering zullen vormen. Dat betekent dan wel dat de N-VA naar de oppositie verkast, al dan niet samen met CD&V.

Over de vraag of de N-VA wil of zal meeregeren, uit het nest wordt geduwd, dan wel zelf liever aan de zijlijn gaat staan, is de voorbije dagen al heel wat inkt gevloeid, zeker nadat Magnette de paars-groene partijen vorig weekend had bijeengeroepen, zonder de N-VA en CD&V mee aan tafel te vragen.

In de loop van de week bleek dat Magnette alsnog met CD&V en de Franstalige tegenhanger het CDH had overlegd. Vanavond is hij dus ook naar Antwerpen gereden om te praten met De Wever en bij uitbreiding de N-VA. Maandag moet Magnette opnieuw verslag uitbrengen bij de koning.

Hoe leefbaar is paars-groen?

"Het gesprek heeft anderhalf uur geduurd", zegt Wetstraatjournalist Johny Vansevenant. "Ook Theo Francken en Lorin Parys waren aanwezig. Het was niet meer dan een beleefdheidsbezoek, het was zeker geen voorbode voor een paars-gele coalitie. Magnette hield zich zo aan de opdracht van de koning om met de N-VA te praten."

"Informateur Magnette zit nog altijd op het spoor van paars-groen zonder N-VA. Maar hij weet niet of dat leefbaar is. Maandagochtend is het partijbureau bij Open VLD. Het zal ervan afhangen of Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten daar de toestemming krijgt om paars-groen op te starten, eventueel als formateur."

"Maar er is wel een serieus probleem. Tien van de twaalf kamerleden hebben al gezegd dat ze tegen paars-groen zijn. Ook veel Open VLD-burgemeesters zijn tegen. Je kunt je afvragen of Rutten niet te voortvarend is geweest. Hoe dan ook is Rutten niet bang om risico te nemen." 

Krijgt een liberale formateur de nota van Magnette voldoende blauw? 

Als er morgen een liberaal aan zet komt om een federale regering te vormen, hoeveel kans heeft die dan om te slagen? "Hij of zij maakt kans", zegt Vansevenant. "Maar er zijn veel obstakels. Er is de nota van Magnette die in Vlaanderen door velen als te links wordt beschouwd. Je kunt je afvragen of een liberale formateur die voldoende blauw krijgt. Ook in Wallonië is er al volop kritiek op die nota van PTB, omdat hij niet links genoeg is. Dus er zullen harde onderhandelingen volgen."

"Bovendien heeft paars-groen maar 76 van de 150 kamerzetels. Dat is er maar één op overschot. Daarom heeft de nieuwe MR-voorzitter George-Louis Bouchez ook al gezegd dat CD&V erbij moet voor een werkbare meerderheid. CD&V zal dan ook wel zijn prijs hebben om bij paars-groen te komen. De partij zal vragen om de ethische voorstellen rond euthanasie en abortus op de lange baan te schuiven. En het zou me ook niet verwonderen dat CD&V zal eisen dat Koen Geens premier wordt in plaats van Gwendolyn Rutten. We mogen ons wel aan een Vlaamse premier verwachten, als compensatie voor het feit dat er dan geen Vlaamse meerderheid zal zijn in de federale regering."

Wat als de koning Bart De Wever formateur maakt?

Een andere mogelijkheid is dat Bart De Wever van de N-VA de opdracht van formateur zal krijgen. "De vraag is dan: zal de PS hem laten slagen? Zullen de liberalen hem laten slagen? Die zitten nog met paars-groen in hun achterhoofd. CD&V heeft al gezegd dat Bart De Wever de kans moet krijgen om uit te testen of paars-geel kan. Maar voor CD&V zijn er ook voordelen aan paars-groen. Dan kan die partij toch wel makkelijker het premierschap opeisen. CD&V zal dus ook met lange tanden bij Bart De Wever gaan."

Informateur Magnette is nu al verbaasd over hoeveel invloed Bart De Wever heeft op Open VLD en CD&V. 

"Maar Bart De Wever is niet onnozel. Als hij de opdracht krijgt van de koning zal hij er alles aan doen om twijfel te zaaien bij Open VLD. Ik hoor dat informateur Magnette nu al verbaasd is over hoeveel invloed Bart De Wever heeft op Open VLD en CD&V. Als hij spreekt dan trekken ze zich heel snel terug."

"Open VLD-voorzitter Rutten heeft niet veel tijd meer. Ze is maar tot maart voorzitter. We kunnen verwachten dat na nieuwjaar die voorzittersverkiezingen hun schaduw zullen vooruitwerpen en dat ze dus minder gewicht zal hebben om paars-groen door te duwen. Rutten moet nu snel kunnen gaan en het ijzer smeden terwijl het heet is." 

Bekijk hier een kort verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen