MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez: "Met paars-groen alleen gaan we het niet redden"

Georges-Louis Bouchez, de nieuwe MR-voorzitter, vindt dat de zes paars-groene partijen alleen niet volstaan om formatiegesprekken op te starten. Dat zegt hij in een interview met de kranten De Tijd en L’Echo. "Met alleen de zes paars-groene partijen gaan we het de komende vijf jaar niet redden, want er is geen stabiele meerderheid. Paars-groen beschikt over slechts 76 van de 150 Kamerzetels. Dat is niet genoeg", zegt Bouchez.

De jonge George-Louis Bouchez (33) is sinds vorige week de nieuwe voorzitter van de Franstalige liberalen. Hoe staat hij tegenover de formatie van de federale regering? In de kranten zegt hij dit weekend dat zijn partij, de MR, niet mee zal doen als het een linkse regering wordt. 

Daarnaast is Bouchez ook niet tuk op een paars-groene coalitie - met de socialisten, de liberalen en de groenen - omdat die volgens hem een te krappe meerderheid heeft.

“Want paars-groen beschikt over slechts 76 van de 150 Kamerzetels. Dat is niet genoeg. Met enkel de zes paars-groene partijen gaan we het de komende vijf jaar niet redden, want er is geen stabiele meerderheid”, zegt Bouchez. (Lees verder onder de grafiek van de zetelverdeling.)

In het interview zegt Bouchez ook dat hij het verkeerd vindt dat informateur Paul Magnette (PS) het budgettaire kader niet als uitgangspunt heeft genomen.

Voor de MR mag het saneren van de begroting niet gepaard gaan met een stijging van de belastingdruk. "Ik wil niet dat de middenklasse de prijs betaalt van de vele voorstellen die in de informateursnota staan, zoals een verhoging van de uitkeringen".

Geen staatshervorming

En wat met de N-VA? Hij vindt dat alles geprobeerd moet worden om een regering te vormen die over een zo groot mogelijke meerderheid beschikt.

“Dat is een regering waartoe zowel de PS als de N-VA behoren. Dat vind ik nog altijd, maar de bal ligt in het kamp van de N-VA”, voegt Bouchez eraan toe. Maar hij wil niet weten van een staatshervorming. “Als de N-VA sociaal-economische hervormingen wil, zijn we een partner. Als ze het land wil blokkeren, doen we niet mee.”

Meest gelezen