De schietpartij heeft tot heel wat ongerustheid geleid bij familieleden van militairen op de basis in Pensacola.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Saudische schutter in Florida koesterde wrok tegen de VS, maar geen band met terreurgroepen

De Saudische militair die gisteren drie mensen heeft doodgeschoten op een marinebasis in de Verenigde Staten, zou blijkbaar boze tweets gepubliceerd hebben voor de schietpartij. De man zou geradicaliseerd zijn, maar er zijn nog geen banden met terreurgroepen ontdekt.

Gisteravond opende een Saudische luitenant-piloot het vuur in een klaslokaal op de Amerikaanse marinebasis in Pensacola in de staat Florida. Hij schoot drie aanwezigen dood vooraleer hij werd neergeschoten door de politie.

De man volgde -net als zo veel van zijn landgenoten- een opleiding in de VS, maar zou volgens sommige bronnen een afkeer van dat land gehad hebben.

Volgens een aantal organisaties die extremistische moslimgroepen op het internet volgen, zou luitenant Ahmed Mohammed al-Shamrani net voor de schietpartij een erg kritische brief over de Verenigde Staten gepubliceerd hebben. De boodschap zou nauw aansluiten bij de normale propaganda van terreurgroepen zoals Al Qaeda, maar er zouden geen banden met bepaalde groepen zijn gevonden.

Het onderzoek is in handen van de federale politiedienst FBI en die wil het bericht over de tweets nog niet bevestigen. Twitter heeft de berichten intussen weggehaald. De schietpartij is ook nog niet opgeëist, maar zelfs als dat gebeurt, wil dat nog niet zeggen dat een bepaalde groep erachter zit. Het sterk verzwakte IS eist nogal eens aanslagen op die ze blijkbaar zelf niet gepleegd, maar misschien wel geïnspireerd heeft. 

Relaties met Saudi's onder vuur

Luitenant al-Shamrani was piloot bij de Saudische luchtmacht en volgde een doorgedreven opleiding in de Verenigde Staten. Dat gebeurt erg vaak met militairen uit bevriende landen, zoals Saudi-Arabië. Die militairen komen vaak uit de hogere kringen in Saudi-Arabië, maar dat sluit radicalisering niet uit. Ze worden wel streng gescreend door zowel Amerikaanse als Saudische veiligheidsdiensten voor ze naar de VS kunnen komen. (Lees verder onder de foto).

Amerikaanse F-15 op een basis in Saudi-Arabië tijdens de Golfoorlog met Irak in 1991.
AP1990

Het incident kan de relaties tussen Washington en Riyad verder verzuren, vooral dan bij de publieke opinie in de VS. Die staat -net als veel Congresleden- erg kritisch tegenover Saudi-Arabië, een bondgenoot met openlijke schendingen van mensenrechten. De meeste terroristen van de aanslagen van september 2001 in New York en Washington waren Saudi's, net als de gedode leider van Al Qaeda, Osama bin Laden. De relaties zijn nog verder verstoord na de moord op de Saudische journalist Kamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul. (Lees verder onder de foto).

Koning Salman greep erg snel naar de telefoon om president Trump te sussen na het incident.

Dat de Saudische koning Salman en niet zijn zoon en kroonprins meteen na de schietpartij zijn spijt uitdrukte in een telefoontje met VS-president Donald Trump, toont aan dat de Saudi's te allen prijze de band met Amerika willen behouden. Ook president Trump toonde zich erg gematigd in zijn reactie en wil de Saudi's duidelijk niet laten vallen. Toch zal het Amerikaanse leger voortaan voorzichtiger omspringen met het opleiden van Saudische militairen. 

De alliantie tussen de VS en Saudi-Arabië gaat terug tot de Amerikaanse oliewinning in dat land in de jaren 30 en werd concreet tijdens een ontmoeting met president Franklin Roosevelt en koning Abdel Azziz bin Saud in 1945. Sindsdien beschermt de VS de Saudi's militair, zoals tijdens de Golfoorlog in 1991. Het belang daarvan bleek onlangs bij de zware aanval met drones en raketten die de Saudische olieproductie tijdelijk halveerde. In ruil bieden de Saudi's faciliteiten, houden ze de internationale oliemarkt stabiel en kopen ze massaal hoogtechnologisch en erg duur wapentuig in de VS. 

Roosevelt (rechts) samen met koning Ibn Saud op het VS-marineschip USS Quincy begin 1945.

Meest gelezen