"The favourite" van Yorgos Lanthimos met "Queen" Olivia Colman grote winnaar op de European Film Awards

"The favourite" is dit jaar de grote winnaar op de European Film Awards, de belangrijkste filmprijzen van Europa. De film van Yorgos Lanthimos won liefst 8 beeldjes, waaronder dat voor beste film, beste actrice (voor hoofdrolspeler en Oscarwinnaar Olivia Colman) en beste regisseur.

Beste film, beste komedie, beste regisseur, beste actrice, beste cinematografie, beste montage, beste kostuumontwerp en beste haar en make-up: die prijzen heeft "The favourite" van Yorgos Lanthimos vanavond binnengehaald bij de 32e uitreiking van de European Film Awards in Berlijn. De film is daarmee de grote winnaar van deze editie.

"The favourite" speelt zich af in de 18e eeuw tijdens de regering van koningin Anne (een rol voor Colman) in het Verenigd Koninkrijk. In die zwarte komedie dingen 2 hofdames, gespeeld door Emma Stone en Rachel Weisz, voortdurend naar de gunst van de koningin.

Het is niet de eerste keer dat "The favourite" in de prijzen valt. De film sleepte eerder al een hele resem BAFTA's in de wacht, de belangrijkste Britse filmprijzen, en vooral: Colman won een Oscar en een Golden Globe voor haar vertolking. Sinds kort is dezelfde actrice overigens te zien als de huidige Britse koningin Elizabeth II in het derde seizoen van "The crown" op Netflix. 

De prijs voor beste acteur ging naar Antonio Banderas voor "Dolor y gloria" van Pedro Almodóvar. Regisseur Werner Herzog kreeg een prijs voor zijn hele carrière, actrice Juliette Binoche werd gelauwerd om haar prestaties in de wereldcinema.

Filmreporter Ward Verrijcken van VRT NWS maakte eerder dit jaar deze reportage over "The favourite" voor "Het Journaal":

Video player inladen...