Videospeler inladen...

2.400 mensen vormen ketting in Brussel voor ander klimaatbeleid: "Iedereen zit in winterslaap, maar het is dringend"

In het centrum van Brussel hebben ongeveer 2.400 mensen een menselijke ketting gevormd rond het koninklijk paleis en het parlement. Met hun actie willen ze de overheid aanzetten om een ander klimaatbeleid te voeren. De actie werd georganiseerd naar aanleiding van de VN-klimaatconferentie, die nog tot 13 december plaatsvindt in Madrid.

De actie werd georganiseerd door de Belgische klimaatbeweging Climate Express en de Klimaatcoalitie. De deelnemers eisen "meer klimaatambitie en een federale regering die ons land klaarstoomt voor de toekomst".

Rond 13 uur begonnen mensen zich te verzamelen. Langs het parcours stonden diverse "checkpoints" opgesteld, waar organisaties concrete boodschappen voor het klimaat zichtbaar hadden gemaakt. Zo werd bijvoorbeeld een boom geplant op het Vrijheidsplein of werd er een boerenmarkt georganiseerd met producten van ecologische landbouw.

Bekijk hieronder een verslag uit "Het Journaal" en/of lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Met de mensenketting wilden de organisatoren tonen dat samenwerking en solidariteit cruciaal zijn in de strijd tegen klimaatverandering. "Ons land moet deze klimaattop aangrijpen om de klimaatambitie serieus op te krikken en zich grondig voor te bereiden op de start van de uitvoering van het Akkoord van Parijs in 2020", benadrukt Zanna Vanrenterghem, coördinator bij Climate Express.

Een delegatie van de Klimaatcoalitie heeft ook een ontmoeting op de agenda staan met de Belgische klimaatministers die de COP25 zullen bijwonen.

"We hopen dat onze ministers de stem van de burgers meenemen, want België moet als historische vervuiler haar verantwoordelijkheid nemen. Tot op heden zal ons land zijn doelstellingen voor 2020 niet halen en de maatregelen voor 2030 zijn nog steeds onvoldoende. Ons land heeft zelfs nog geen duidelijke positie om koolstofneutraal te worden in 2050", besluit Dave Van Meel, vicevoorzitter van Klimaatcoalitie.

James Arthur Photography
James Arthur Photography
James Arthur Photography
James Arthur Photography
James Arthur Photography

Meest gelezen