Videospeler inladen...

Controversieel kunstwerk van de muur getrokken en opgegeten

Een banaan met ducttape tegen de muur gekleefd: dat kunstwerk van Maurizio Cattelan stal de show op de Art Basel-beurs in Miami Beach in de Verenigde Staten. Nog meer, nu een andere kunstenaar naar het werk wandelde, het van de muur trok, de banaan pelde en ze opat. "Een performance," zei de man, "'Hungry Artist'".

Het kunstwerk van Maurizio Cattelan (foto) had de voorbije dagen veel aandacht gekregen op sociale media. De Italiaanse kunstenaar steekt in zijn werk wel vaker de draak met de kunstwereld. Cattelan maakte onder andere een gouden toiletpot voor het Guggenheim-museum, een beeld van een knielende en biddende Hitler dat in het getto van Warschau tentoongesteld werd, en een sculptuur die paus Johannes-Paulus II voorstelt die getroffen is door een komeet. 

Zijn laatste kunstwerk, een banaan die met sterke tape aan een muur kleeft, werd eerst uitgevoerd in was, daarna in brons. Maar de kunstenaar besefte dat het idee achter het kunstwerk het best overeind bleef als hij een echte banaan gebruikte. Hij gaf het de titel "Comedian". Het werk werd gepresenteerd door kunstgalerij Perrotin. 

Het kunstwerk werd te koop aangeboden en een Franse verzamelaar betaalde er 120.000 dollar voor (ruim 108.000 euro). Cattelan besliste om drie exemplaren aan te bieden; de twee nieuwe exemplaren zijn ondertussen ook verkocht. 

Maar gisterenavond werd het kunstwerk 'het slachtoffer' van een andere kunstenaar, de Georgisch-Amerikaanse David Datuna. Die stapte rustig naar de banaan, trok ze van de muur, pelde ze, en at ze rustig op. Hij zei dat hij groot respect heeft voor Maurizio Cattelan, en dat wat hij deed een artistieke performance is. "Hungry artist", noemde hij het. Ondertussen filmden verbaasde omstaanders de artiest, veiligheidsagenten kwamen tussen, maar Datuna kon toch de beurs zonder problemen verlaten.

Maurizio Cattelan had eerder al gezegd dat de banaan door de eigenaars van het werk te allen tijde vervangen mag worden. Galerijhouder Lucien Terras tilde dan ook niet zwaar aan de performance van Datuna. "Het idee van het werk blijft overeind", verklaarde hij. Ondertussen werd er een nieuwe banaan op de muur geplakt. 

De kopers in Miami kopen niet de tentoongestelde banaan, maar wel een certificaat van echtheid; ze kopen dus het concept, het idee achter het kunstwerk.

Maurizio Cattelan
AP2008

Meest gelezen