Sanna Marin (archieffoto).
Xinhua News Agency

Sanna Marin (34) wordt (allicht) de jongste premier van Finland én van de wereld

Finland krijgt wellicht de jongste premier in de geschiedenis van het land. Het wordt Sanna Marin, een vrouw van 34 en tot nog toe de minister van Transport. Ze neemt de fakkel over van Antti Rinne, die eerder deze week moest aftreden. Als Marin later deze week officieel aangesteld als premier, wordt ze meteen ook de jongste premier ter wereld.

Met 32 stemmen tegen 29 heeft de top van de sociaaldemocratische partij SDP in Finland Sanna Marin verkozen als opvolger van Antti Rinne, de aftredende premier. Marin was tot nog toe vicevoorzitter van de partij en minister van Transport en Communicatie.

De SDP was de grootste partij van het land bij de verkiezingen van april en vormde nadien een coalitie met de centrumpartij en drie kleinere partijen, met Rinne aan het hoofd. Hij moest dinsdag echter aftreden omdat de centrumpartij het vertrouwen in hem had verloren. 

De coalitie werd formeel ontbonden, maar omdat de vijf coalitiepartners al hebben laten verstaan dat ze nog steeds achter het regeerakkoord staan dat ze hebben gesloten, kan die coalitie snel weer op de been worden gebracht met een nieuwe premier aan het hoofd.

Wie is Sanna Marin?

Die nieuwe premier wordt dus allicht Sanna Marin. Ze is 34 en wordt zo de jongste regeringsleider ooit in Finland en ook de jongste zittende premier van de wereld. De Oekraïense premier Oleksiy Honcharuk is 35, de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ahern is 39.

Marin woonde als kind in een huurappartement met haar moeder en haar vrouwelijke partner. In 2015 vertelde Marin in een interview dat ze zich als kind onzichtbaar voelde omdat ze toen niet openlijk over haar familie kon praten. Haar moeder steunde haar altijd en vertelde haar dat ze alles kon doen wat ze wilde. Marin was de eerste in haar familie die naar de universiteit ging.

Ik heb nooit nagedacht over mijn leeftijd of mijn geslacht. Ik denk aan waarom ik in de politiek gegaan ben en waarvoor we het vertrouwen van de kiezers gekregen hebben.

Sanna Marin

Toen Marin zich bij de sociaaldemocratische partij aansloot, maakte ze snel opmars. Op haar 27e kwam ze aan het hoofd te staan van de gemeenteraad van de industriestad Tampere, waar ze vandaan komt. Vier jaar geleden, op haar 29e, werd ze parlementslid. Sinds juni van dit jaar is ze minister van Transport en Communicatie in de Finse regering.

Na de stemming wuifde Marin vragen over haar jonge leeftijd weg. "Ik heb nooit nagedacht over mijn leeftijd of mijn geslacht. Ik denk aan de redenen waarom ik in de politiek gegaan ben, en de dingen waarvoor we het vertrouwen van de kiezers gekregen hebben."

Coalitie geleid door jonge vrouwen

Sanna Marin zal de derde vrouwelijke premier van Finland worden en een coalitie van vijf partijen leiden. Opvallend is dat die vijf partijen allemaal bestuurd worden door vrouwen, van wie vier jonger dan 35 jaar zijn.

Het parlement moet de aanstelling van Marin wel nog formeel goedkeuren, maar daar heeft de regeringscoalitie een meerderheid van 117 zetels op een totaal van 200,  dat lijkt dus slechts een formaliteit. Het is de bedoeling dat Marin haar land al vertegenwoordigt op de EU-top van 12 en 13 december in Brussel. Finland is overigens nog tot het einde van dit jaar voorzitter van de Europese Unie.

De nieuwe premier zal meteen een crisis op haar bord krijgen. In Finland is er een grote staking bij de post en ex-premier Antti Rinne is net opgestapt omdat hij het vertrouwen van een coalitiepartner verloor door zijn aanpak van die staking. Als ze het vertrouwen van het parlement krijgt, zal Marin het dus anders moeten aanpakken. 

Meest gelezen