VRT

Kandidaat-voorzitter Open VLD Vanderjeugd: Weerstand tegen paars-groen zit "heel diep" bij sommige Open VLD'ers

De weerstand tegen het opstarten van onderhandelingen die tot de vorming van een paars-groene coalitie zouden moeten leiden op federaal niveau, zit bij sommige leden van Open VLD "heel diep". Dat heeft kandidaat-partijvoorzitter Francesco Vanderjeugd gezegd in "De zevende dag". 

Morgen komt het partijbestuur van Open VLD samen en dat lijkt te zullen beslissen of er meegestapt wordt in paars-groen. Volgens Vanderjeugd, tot voor de verkiezingen nog Vlaams parlementslid, is het logisch dat binnen de partij de meningen daarover verdeeld zijn. Zelf wijst Vanderjeugd op de "zeer krappe meerderheid" van Open VLD, MR, PS, SP.A, Groen en Ecolo.

"Paars-groen heeft maar één zetel op overschot, terwijl je net een sterke meerderheid nodig hebt", zegt hij. "Ik weet uit goede bron dat het bij sommigen heel diep zit. De nipte meerderheid in de Kamer zou wel eens snel geen meerderheid meer kunnen zijn. Ik hoop dat men voor stabiliteit kiest, dat men in België orde op zaken zet." Halen de paars-groene partijen CD&V aan boord, dan zouden de twaalf zetels van die partij voor een meerderheid van 88 op een totaal van 150 zorgen.

Johny De Raeve (Open VLD), burgemeester in Zonhoven, denkt niet dat zijn partij intern verdeeld is. "Dat is een beetje de rol die de media willen spelen, maar de meeste partijleden zijn genuanceerd. Ik denk niet dat er ruzie is, wij gaan voor inhoud. Welke coalitie er komt, is dan in feite bijkomstig."

Bekijk het gesprek met Francesco Vanderjeugd en Johny De Raeve over de federale regeringsformatie: 

Video player inladen...