KMI waarschuwt voor hevige wind, code geel is van kracht

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) waarschuwt voor hevige wind tot 80 kilometer per uur en vaak stevige buien. Code geel is van kracht, aan de kust geldt die tot 17 uur, elders tot 9 uur. Het noodnummer 1722 is geopend voor schade door storm en wateroverlast. Ook in Nederland waait het sterk. In Friesland is een windmolen omgevallen, mogelijk door de wind.

Vannacht en vanmorgen zijn rukwinden tot 80 kilometer per uur mogelijk. Aan zee blijft het tot het einde van deze namiddag stevig waaien, met pieken tot 85 à 90 kilometer per uur. Plaatselijk is daardoor overlast of schade mogelijk. Code geel voor wind is van kracht.

Om die reden is nummer 1722 actief. Dat kan je bellen voor niet-dringende van de brandweer wanneer er geen risico is op levensgevaar. De bedoeling van het nummer 1722 is om de noodcentrales 112 niet te overbelasten en personen die in levensgevaar zijn niet te laten wachten.

Bekijk hieronder het meest recente weerbericht:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Windmolen valt omver

Ook in Nederland waait het hevig. In het dorp Jorwert in Friesland is rond 19 uur een windmolen omgevallen. Dat meldt Omrop Fryslân. Mogelijk was de wind de boosdoener. Het gevaarte van 32 meter stond op het erf van een boer en belandde dwars over een straat. Volgens de NOS is het de tweede keer in zes jaar dat een windmolen omvalt in Friesland.

Meest gelezen