AFP and licensors

N-VA wil ngo's subsidies kunnen afnemen bij seksueel misbruik

De N-VA heeft in de Kamer een wetsvoorstel ingediend om strenger te kunnen optreden tegen seksueel misbruik in de ontwikkelingssamenwerking. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De ngo-federatie stelt zich vragen bij de meerwaarde van het wetsvoorstel.

De aanleiding voor het wetsvoorstel zijn de recente schandalen bij de Britse afdeling van Oxfam en Caritas International. Oxfam kwam begin 2018 in opspraak na seksueel wangedrag van ­enkele van haar medewerkers in Haïti en Tsjaad. Vorige maand kwam Caritas International in opspraak na nieuwe aanklachten tegen een Vlaamse pater. De man zou kinderen hebben misbruikt tijdens een missie in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Ethische code

Onder impuls van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) kwam er vorig jaar al een integriteitscharter voor ngo's. Maar dat gaat volgens de N-VA niet ver genoeg. "De partij wil bij onregelmatigheden de subsidies ook kunnen afnemen", zegt Kamerlid Kathleen Depoorter. 

"Wat we voorstellen is een bindende ethische code. Dat wil zeggen dat mensen die werken in de ontwikkelingssamenwerking, en de organisaties zich aan die ethische code moeten houden. Als er te veel onregelmatigheden zijn, dan kan de overheid de subsidies gedeeltelijk of volledig intrekken."

Meldpunt

Depoorter erkent dat er geen Belgische ngo's in opspraak gekomen zijn. Toch vindt ze het belangrijk om zo'n ethische code in te voeren. "We willen absoluut voorkomen dat er slachtoffers vallen. We willen ook dat er een neutraal en centraal meldpunt komt waar slachtoffers een klacht kunnen indienen zonder de vrees dat ze de hulp verliezen. Misschien zijn er ooit slachtoffers geweest die niet de juiste weg gevonden hebben om een klacht in te dienen."

In de Kamer volgen nu hoorzittingen met De Croo en de hulporganisaties om na te gaan hoe het huidige charter wordt toegepast. Op basis daarvan zal blijken of de andere partijen de nieuwe wetgeving willen invoeren.

"Integriteitscharter op maat"

In een reactie stelt de ngo-federatie zich vragen bij de meerwaarde van het wetsvoorstel van de N-VA. . "Integriteit is in wezen immers een zaak van menselijke relaties en een integriteitsbeleid krijgt dus best vorm zo dicht mogelijk bij de mensen zelf", zegt directeur Arnout Justaert. "Het voorstel van de N-VA, met één nationale gedragscode die van bovenaf wordt opgelegd, lijkt daaraan voorbij te gaan", zo klinkt het.

"Het is belangrijk dat organisaties dit integriteitscharter kunnen implementeren op maat van hun organisatie en een cultuur van integriteit tot stand kunnen brengen die gedragen is door alle medewerkers, vrijwilligers en andere betrokkenen."

"We zetten liever in op een verdere toepassing en uitdieping van de bestaande afspraken en gaan hierover uiteraard graag in dialoog met beleidsmakers en de bredere samenleving. Zoals tijdens de hoorzitting komende week."

Meest gelezen