Videospeler inladen...

Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi verdedigt Myanmar tegen genocideklacht bij Internationaal Hof in Den Haag

Het is opvallend: voormalig dissidente en nu regeringsleider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, komt persoonlijk het optreden van haar vroegere vijand -het leger - verdedigen bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Dat onderzoekt of de verdrijving van de Rohingya-minderheid uit Myanmar een volkerenmoord is. 

De klacht is eerder bij het Internationaal Gerechtshof in de Nederlandse stad Den Haag ingediend door het Afrikaanse land Gambia. Volgens Gambia heeft het leger van Myanmar (Birma) zich schuldig gemaakt aan poging tot volkerenmoord op de overwegend islamitische Rohingya-minderheid.

Enkele jaren geleden zijn bijna een miljoen Rohingya op brutale wijze verdreven uit Myanmar naar buurland Bangladesh, waar ze nu in vluchtelingenkampen verblijven. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

De regeringsleider van Myanmar, Nobelprijswinnares voor de Vrede (1991) en voormalig dissidente Aung San Suu Kyi, is nu persoonlijk naar Den Haag gekomen om er het optreden van haar leger te verantwoorden. Twee jaar geleden heeft dat leger -en zij was toen ook regeringsleider- tijdens een erg brutale campagne van moorden, brandstichting en verkrachting meer dan 750.000 Rohingya de grens overgejaagd naar buurland Bangladesh. Daar zaten al honderdduizenden Rohingya.

Volgens de aanklagers gaat het om etnische zuiveringen en een duidelijke poging om een "ongewenste" bevolkingsgroep met wreedheden uit het land te verdrijven.  

Nog in Den Haag onderzoekt dat andere internationale gerechtshof, het Internationaal Strafhof, ook de misdaden van het Myanmarese militairen tegenover de Rohingya-minderheid. Bovendien is ook het gerecht van het Zuid-Amerikaanse land Argentinië een procedure begonnen om genocide in Myanmar te vervolgen. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Waarom doet Aung San Suu Kyi dat?

Aung San Suu Kyi kreeg in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede voor haar vreedzaam protest tegen de militaire dictatuur in haar land en haar strijd voor de democratie. Na jaren van huisarrest en celstraffen won haar partij, de Nationale Liga voor de Democratie (NLD) in 2015 de verkiezingen. Sindsdien is ze regeringsleider, maar heeft ze wel weinig vat op haar vroegere vijanden van de legertop die nog altijd grote invloed uitoefenen. (Lees verder onder de foto).

Rohingya-vluchtelingen na hun ontsnapping met een bootje uit Myanmar.

Dat uitgerekend zij die legertop nu komt verdedigen in Den Haag, lijkt op het eerste gezicht erg vreemd, maar past wel in de interne logica in Myanmar. Bij haar vertrek uit Myanmar werd Suu Kyi overigens toegejuicht door duizenden aanhangers, niet van het leger, maar van haar eigen partij die jarenlang vervolgd werd door de militairen. 

Aung San Suu Kyi kan dan wel niet om de nog altijd machtige legertop heen, maar ze wil dat ook niet. Ze kan immers enkel aan de macht blijven als haar eigen achterban en bevolkingsgroep van Bamar of Birmanen -de grootste en dominante bevolkingsgroep in Myanmar- haar steunen en die willen niet weten van de Rohingya die ze beschouwen als illegale vreemdelingen. Het leger voert overigens tegelijk ook brutale oorlogen tegen andere minderheden die wel erkend worden, maar dan wel als tweederangsburgers. 

De paradox is dus dat een min of meer democratisch bestel niet noodzakelijk immuun is tegen rassenhaat en het aanzetten tot geweld en Aung San Suu Kyi geeft liever haar internationaal prestige op dan dat bij haar eigen volk. "Moeder Suu" staat overigens internationaal niet helemaal met de rug tegen de muur. Ze kan rekenen op de steun van China, ook binnen de Verenigde Naties en dat land neemt het zelf niet zo nauw met de mensenrechten of met de rechten van minderheden. Net voor haar vertrek naar Den Haag ontving Suu Kyi overigens de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi.

Net voor haar vertrek naar Den Haag ontving Suu Kyi nog de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier het gesprek met Chris Van Den Wyngaert, expert internationaal strafrecht, in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen