AFP or licensors

Noordpoolduo voltooit epische ijstocht op het nippertje

Twee ervaren poolreizigers uit Noorwegen en Zuid-Afrika, Børge Ousland en Mike Horn, hebben hun overtocht over de Noordpool nipt gehaald, dankzij een extra bevoorrading. 87 dagen waren ze onderweg, te voet, met ski's, sleeën en kleine opblaasbootjes. Door de klimaatverandering is het ijs op de Noordpool dunner en veel gevaarlijker.

De Zuid-Afrikaan Mike Horn (53) en de Noor Børge Ousland  (57) zijn van geen kleintje vervaard. Ze hebben er allebei al lange reizen in extreme gebieden op zitten. Nu hebben ze een trip gemaakt van 1.650 kilometer van de Alaska-kant van de Noordpool naar de Noorse zijde. Op eigen kracht. Met packrafts (kleine opblaasbare bootjes), pulka’s (treksledes), ski's en te voet.

Lees verder onder de foto en de Facebookpost:

AFP or licensors

Horne en Ousland vertrokken op 25 augustus met een zeilboot in Nome, Alaska. Op 12 september gingen ze met ski's het ijs op en op 27 oktober overschreden ze de Noordpool. Midden november zouden ze in Noorwegen aankomen, maar de trip duurde veel langer: maar liefst 87 dagen. De Noordpooltrekkers vonden allerlei hindernissen op hun pad. De temperaturen schommelden enorm, tussen -40 en +2 graden. Door de bewegingen van het ijs raakten ze achterop en af en toe was het ijs gevaarlijk dun

We wisten dat het moeilijk zou worden, maar wat we meegemaakt hebben gaat de verbeelding te boven

Mike Horn

Horn viel in het water en liep vrieswonden op. Het avontuurlijke duo werd met stormen geconfronteerd, maar vooral ook met de eeuwige duisternis, want in de winter is het altijd donker op de Noordpool. 

Lees verder onder de foto:

Door de vertraging raakte hun eten op, dat berekend was op 75 dagen. Daarop werd een Noors duo vooruitgestuurd met voorraden. Toen de vier mannen elkaars hoofdlampen opmerkten weerklonken er vreugdekreten.  Nu zijn Horn en Ousland aan het recuperen op de ijsbreker Lance. Een ander schip, de Pangaea, zal hen naar het Noorse eiland Svalbard brengen. Ook dat kan nog dagen en zelfs weken duren.

Horn en Ousland zijn verzwakt en vermagerd, maar ze maken het alle omstandigheden in acht genomen redelijk goed.

Lees verder onder de instagrampost en de foto's:

De bedoeling van de overtocht per ski en slee was om gegevens te verzamelen over het Arctische ijs en hoe snel dat smelt, als gevolg van de klimaatveranderingen.

Lees verder onder de foto:

Het is niet het eerste exploot van de beide poolreizigers. In 2004 reisde Mike Horn twee jaar in zijn eentje rond de poolcirkel; in 2006 bereikte hij samen met Børge Ousland als eersten de Noordpool zonder honden of gemotoriseerd transport, in de donkere wintermaanden. In 2007 stak hij de Zuidpool over.

Ook Belgen hebben de ijzige regio verkend. Alain Hubert was in 1994 de eerste Belg die de Noordpool bereikte. Samen met Dixie Dansercoer probeerde hij het Arctische gebied in 100 dagen over te steken in 2002, maar dat is toen niet gelukt. Hubert en Dansercoer slaagden er wel in om Antarctica, de Zuidpool, te doorkruisen in 1997-1998.