Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Honderdduizenden betogers herdenken een half jaar van protest tegen China in Hongkong

In Hongkong is een grote protestbetoging aan de gang. Morgen is het precies zes maanden geleden dat het protest tegen de Chinese invloed begonnen is. Dat die beweging het zo lang heeft uitgehouden, is erg verrassend.

Zoals gebruikelijk zijn de mensen massaal op straat gekomen in Victoria Park en de straten van Causeway Bay op Hong Kong Island. Dat is de traditionele startplaats voor grote betogingen geworden. Volgens de organisatoren waren er 800.000 deelnemers.

De regering is niet door ons gekozen en hoeft dus ook niet te luisteren naar onze eisen

Kelly Ma, een van de betogers in een interview met het persbureau AP

Morgen is het precies zes maanden geleden dat het volksprotest in Hongkong begonnen is. Aanleiding was toen een wetsvoorstel dat uitlevering van verdachten aan China mogelijk zou maken. Dat voorstel is al lang ingetrokken, maar de Hongkongers eisen nu ook het terugdringen van de Chinese invloed in de regio en echte democratische verkiezingen.

Hongkong kent geen communistisch regime zoals de rest van China, maar slechts de helft van de parlementszetels wordt rechtstreeks verkozen. De andere leden worden aangeduid door functionele groepen zoals bedrijfsleiders, juristen en dergelijke en die zijn vaak op de hand van China. Ook de regeringsleider wordt niet echt verkozen. 

Bij de verkiezingen van enkele weken hebben de democratische partijen een onverwacht grote overwinning geboekt. De pro-Chinese partijen kwamen er nauwelijks aan te pas, maar dat heeft dus niet zo veel impact in de voormalige Britse kroonkolonie. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

De onverwachte taaiheid van het protest

Dat het protest zo lang duurt, is erg opvallend in Hongkong. De regering en het communistische regime in China hadden wellicht gehoopt dat het -net zoals in het verleden- na een tijdje zou doodbloeden. Dat is echter niet gebeurd en toont aan dat het ongenoegen erg diep zit en dat bij grote delen van de bevolking. 

Wel staan veel Hongkongers kritisch tegenover het geweld van een harde kern van betogers, maar evenzeer tegen de brutale repressie door de oproerpolitie. Het wantrouwen tussen regering en bevolking lijkt daardoor nog verder zoek. 

Een oplossing lijkt nog niet voor morgen omdat de regering nog geen echte dialoog met de oppositie voert. Wellicht verhindert China dat de regering van Hongkong daarmee begint, want dat zou wellicht leiden tot toegevingen en gezichtsverlies voor het regime in Peking. Anderzijds lijkt China erg beducht om de militairen in Hongkong in te zetten zoals op het Tiananmenplein in Peking in 1989. Ook dat is niet gebeurd, want dat zou ongetwijfeld het einde van Hongkong als economisch centrum in het Verre Oosten inluiden en dat is ook niet in het belang van China zelf. Onder meer Singapore, Maleisië, Thailand en andere staten zouden maar graag die financiële rol van Hongkong overnemen. 

Ook nu weer dragen de manifestanten Amerikaanse en Britse vlaggen met zich mee.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen