Video player inladen...

50.000 mensen sliepen vannacht buiten uit solidariteit met daklozen

Over de hele wereld zouden vannacht 50.000 mensen vrijwillig de nacht op straat hebben doorgebracht. De "World's Big Sleep Out" is bedoeld om solidariteit op gang te brengen met de talrijke daklozen in onze steden. 

U hebt vannacht misschien warm geslapen, maar voor veel anderen was dat niet zo. Het gaat dan om zij die overal ter wereld de nacht op pleinen hebben doorgebracht, in slaapzakken of in tentjes. Dat was onder meer het geval op Trafalgar Square in Londen, op Times Square in New York en onder meer ook in Edinburgh in Schotland, Dublin in Ierland, de Spaanse hoofstad Madrid en Australische steden. (Lees verder onder de foto).

Ook op Times Square in New York waren er tal van "rough sleepers" opgedaagd. 2019 Invision

Op de meeste plaatsen werden de deelnemers warm gehouden met optredens van allerlei artiesten. Volgens de organisatoren waren er wereldwijd 50.000 deelnemers aan de World's Big Sleep Out. (Lees verder onder de foto). 

Initiatiefnemer Josh Littlejohn sprak de deelnemers toe in New York. Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Het gaat om een initiatief van de Schot Josh Littlejohn die eerder in Edinburgh een snackbar gestart is waar daklozen gratis eten kunnen krijgen of er een baan aangeboden krijgen. (Lees verder onder de foto).

Hij krijgt daarbij de steun van organisaties zoals het kinderfonds van de Verenigde Naties Unicef, maar ook van het Malala Fund van de jonge Pakistaanse vrouw Malala Yousafzai en van beroemdheden zoals George Clooney, Helen Mirren, Will Smith en Leonardo di Caprio. Er wordt geld ingezameld om daklozen te helpen, maar oprichter Littlejohn riep vooral de wereldleiders op om een oplossing te vinden voor het probleem van de mensen die op straat slapen en voor de wereldwijde vluchtelingencrisis.

Een vrouw met haar kind in de Filipijnen. Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Heerste er vannacht dan een leuke sfeer met optredens, dan is de realiteit veel harder. Volgens statistieken is het aantal daklozen in het Verenigd Koninkrijk de voorbije jaren fors gestegen; enkel in Schotland zou dat cijfer gedaald zijn. 

Mensen die op straat leven en slapen, komt u overigens in alle grote steden tegen, ook bij ons.