Abdallah Chatila in Yad Vashem. Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Zakenman die spullen van Hitler op veiling kocht, schenkt ze aan Israël

Een Libanees-Zwitserse zakenman die onlangs op een veiling 600.000 euro neertelde voor bezittingen van Adolf Hitler, heeft de spullen overhandigd aan het memoriaal voor de slachtoffers van de Holocaust in Jeruzalem. Hij kreeg een eerbetoon in Israël.

Abdallah Chatila spendeerde vorige maand op een omstreden veiling in München zo'n 600.000 euro aan acht voorwerpen die toebehoorden aan Hitler. Hij kocht onder meer een hoed van de dictator, een sigarendoos, een typemachine en een exemplaar van "Mein Kampf", het omstreden boek dat Hitler schreef. Eerst wou de rijke zakenman de spullen verbranden, maar uiteindelijk besloot hij ze over te dragen aan Yad Vashem, het memoriaal voor de slachtoffers van de Holocaust.

"Uw donatie is van grote waarde in deze tijd, waarin mensen proberen de historische waarheid te ontkennen", zo verklaarde de Israëlische president Reuven Rivlin, die Chatila vandaag ontving in zijn residentie in Jeruzalem. Voorzitter Avner Shalev van het memoriaal dankte de man omdat nu is verzekerd dat de spullen voor educatieve doeleinden aangewend kunnen worden, en "niet in de verkeerde handen" zullen belanden.

Chatila zelf sprak van "een heel makkelijke" beslissing. "Wat de voorbije vijf jaar in Europa is gebeurd, bewijst dat antisemitisme, populisme en racisme almaar sterker worden", zei hij. In deze tijden van desinformatie en sociale media, zo argumenteerde Chatila, kan het publiek opnieuw gemanipuleerd worden, net zoals Hitler deed. Met de schenking aan Yad Vashem wordt alvast vermeden dat deze voorwerpen gebruikt worden door neonazi's of anderen die antisemitisme en racisme willen aanwakkeren, besloot hij.

Meest gelezen