Videospeler inladen...

Alexander De Croo (Open VLD): "Onvoldoende liberale accenten in werk informateur, maar geleverde werk niet weggooien"

Volgens vicepremier Alexander De Croo (Open VLD), ook toponderhandelaar voor zijn partij, bindt de nota van informateur Magnette niemand en moet de volgende federale regering "stabiel en werkbaar" zijn. Hij zei dat aan het begin van het partijbureau van zijn partij. Vanmiddag brengt informateur Magnette bij koning Filip verslag uit van zijn opdracht.

Het is al weken uitkijken welke richting Open VLD inslaat: richting paars-groen of paars-geel. De meningen daarover zijn verdeeld bij de Vlaamse liberalen. Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft de top van Open VLD zijn ziel verkocht aan de "paars-groene duivel" om er zelf wel bij te varen. 

We vinden dat er onvoldoende liberale accenten in staan, maar wat er gebeurd is, moeten we nu ook niet zomaar in de vuilnisbak gooien

VIcepremier Alexander De Croo (Open VLD)

"De informateur heeft werk gedaan. We appreciëren het werk dat hij heeft gedaan", aldus vicepremier Alexander De Croo na afloop van het partijbureau van Open VLD. "We vinden dat er onvoldoende liberale accenten in staan, maar wat er gebeurd is, moeten we nu ook niet zomaar in de vuilnisbak gooien."

"Wij zijn altijd beschikbaar om een oplossing te vinden, maar die oplossing moet stabiel zijn en daar is nog werk aan", probeerde De Croo vanmorgen te sussen. Hij herhaalde dat de nota van Magnette "geen enkele partij" bindt. "Als wij een deel van de oplossing zouden zijn, dan moet die iets zijn waar onze accenten voldoende in zitten en het moet ook werkbaar en stabiel zijn. Daar is nog werk aan", aldus De Croo.

Volgens Kamerfractieleider Egbert Lachaert "zijn er nog geen opties die helemaal rijp zijn". De nota van Magnette biedt volgens hem nog onvoldoende basis om verder te onderhandelen. Lachaert staat erg weigerachtig tegenover paars-groen.

De Gentse burgemeester Mathias De Clercq onderstreept dat zijn partij N-VA niet achterna mag lopen, terwijl zijn Oostendse collega Bart Tommelein erop hamerde dat "het veel meer is dan een zwart-witverhaal". "Men doet alsof Open VLD het allemaal voor het zeggen heeft", aldus Tommelein.

Bekijk hieronder de verklaringen bij aanvang van het partijbureau van Open VLD:

Videospeler inladen...

Meest gelezen