Videospeler inladen...

Bart De Wever (N-VA): "Stevige Vlaamse tandpasta nodig om rood-groene smaak uit de mond te wassen"

N-VA-voorzitter Bart De Wever haalt fors uit naar de top van Open VLD, die volgens hem omwille van persoonlijk gewin in een paars-groene coalitie wil stappen. Volgens hem zitten we na de informatieopdracht van PS-voorzitter Paul Magnette verder van een oplossing af dan ooit. Vanmiddag brengt Magnette bij de koning verslag uit over zijn opdracht.

Aan het begin van het partijbestuur van N-VA haalt De Wever fors uit naar de top van Open VLD, die volgens hem heeft gekozen voor paars-groen. "De enige reden die ik mij kan inbeelden dat Open VLD erin zou stappen, is om het persoonlijke gewin van die partijtop."

Degene die nu moet starten en een beleid op tafel moet brengen dat gunstig voor Vlaanderen is, start op min 20

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Heeft het dan nog wel zin dat De Wever zelf als informateur op zoek gaat naar een oplossing? "Ik wil dat eventueel doen, maar de schade die de Open VLD-top heeft veroorzaakt is wel gigantisch. Ik heb meneer Magnette gezien en die had de smaak van rood-groene pap van zijn nota in de mond. Hij heeft gezien dat hij de Vlamingen uit elkaar kan spelen en door postjes aan te bieden Open VLD bijna overstag heeft doen gaan."

"Vorige week heb ik gezegd dat we op nul zaten. Ik heb gisteren vastgesteld dat we ver onder nul zitten. Degene die nu moet starten en een beleid op tafel moet brengen dat gunstig voor Vlaanderen is, start op min 20. Er zal stevige Vlaamse tandpasta nodig zijn om die smaak weer uit de mond te wassen." 

Het enthousiasme van De Wever om zelf de hand aan de federale formatieploeg te slaan, is in elk geval ook niet meer zo groot. "Ik ben bereid om daaraan te werken, maar door het geknoei van de Open VLD-top is veel kapotgemaakt." 

De Wever heeft het ook nog over "de ziekte van Vlaanderen", en dat is volgens hem "niet aan hetzelfde zeel kunnen trekken". Zijn boodschap lijkt vooral gericht aan Open VLD. "Men moet die afweging binnen Open VLD maken: gaat men zijn ziel aan de duivel verkopen, ja of nee? Dat ze het nu eindelijk eens zeggen."

Bekijk hieronder de reportage uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen