Videospeler inladen...

Seks of geweld in film? Vanaf 8 januari krijgen films in Belgische bioscopen duidelijke pictogrammen

Vanaf 8 januari volgend jaar komt er een nieuwe classificatie voor films die in de Belgische bioscopen worden vertoond. Het Kijkwijzersysteem zal een film een leeftijdscategorie en mogelijkerwijs één of meer inhoudscategorieën geven.

De nieuwe regelgeving is van toepassing op alle films die vanaf 8 januari 2020 voor het eerst in een Belgische bioscoop worden uitgezonden, met uitzondering van vertoningen op festivals.

Het nieuwe classificatiesysteem omvat 6 inhoudspictogrammen: geweld, angst, seks, discriminatie, drugs- en/of alcoholmisbruik en grof taalgebruik en 7 leeftijdscategorieën: alle leeftijden, vanaf 6 jaar, vanaf 9 jaar, vanaf 12 jaar, vanaf 14 jaar, vanaf 16 jaar en vanaf 18 jaar).

Concreet dient de filmdistributeur een vragenlijst in te vullen over de inhoud van zijn film. Afhankelijk van de antwoorden wijst het Kijkwijzersysteem de film automatisch een leeftijdscategorie en mogelijks één of meer inhoudscategorieën toe.

Distributeurs en exploitanten zijn vervolgens verplicht om de pictogrammen te vermelden op het informatie- promotiemateriaal. Indien een burger het niet eens is met de uiteindelijke classificatie, kan deze hier een klacht over indienen.

Kijkadvies voor jongeren, géén verbod

Bioscoopgroep Kinepolis benadrukt dat de nieuwe leeftijdscategorieën eerder een kijkadvies zijn, en dus geen verplichting inhouden. "Wij als bioscoopuitbater hebben de taak om die pictogrammen goed te communiceren op onze posterwanden, op onze website, enzoverder," zegt woordvoerder Anneleen Van Troos. "Maar uiteindelijk zijn het de ouders die beslissen wat hun kinderen al dan niet mogen bekijken. Het is dus een advies, geen verbod."

Het zijn de ouders die uiteindelijk beslissen wat hun kinderen mogen bekijken
Kinepolis

Wat vinden kinderen van de nieuwe filmpictogrammen? Ons jongerenjournaal "Karrewiet" vroeg het aan leerlingen van de Zwierezwaai in Vilvoorde. Bekijk hier de reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen