Videospeler inladen...

Beruchte huisjesmelkers uit Leuven aangehouden

De vader en zoon van een beruchte familie huisjesmelkers in Leuven zijn aangehouden door de onderzoeksrechter, dat meldt het parket. De moeder en nog een andere man werden ook opgepakt, maar zijn intussen vrijgelaten onder voorwaarden. De stad, politie en universiteit van Leuven bekeken al jaren wat ze konden ondernemen tegen de beruchte familie nadat het klachten regende over de slechte huisvesting van studenten en later van illegalen. Het is nu de eerste keer dat er leden van de familie aangehouden zijn door de onderzoeksrechter. 

De arrestaties vonden plaats na zeven huiszoekingen in Hoeselt, Leuven en Brussel. Volgens het parket was de actie gericht op het doorzoeken van de privéwoningen en de vennootschapszetels van de familie. Van de mensen die werden opgepakt, maken er drie deel uit van de beruchte familie: het zou gaan om de vader, zoon en moeder. De vierde man zou een klusjesman zijn. Na hun voorleiding bij de onderzoeksrechter werden de moeder en de klusjesman vrijgelaten onder voorwaarden. De vader en zoon daarentegen werden aangehouden op verdenking van huisjesmelkerij, inbreuken op de Vlaamse Wooncode en vereniging van misdadigers. 

Stortvloed aan klachten

Al sinds 2010 komen er geregeld klachten van wanpraktijken in het huurdersmilieu in Leuven, onder andere over slechte huisvesting van studenten en later ook van illegalen. De panden werden steeds verhuurd door een familie uit Limburg die de bedenkelijke titel van "meest beruchte huisjesmelkers van het land" kreeg. Uit het onderzoek blijkt nu dat de panden die onbewoonbaar of ongeschikt werden verklaard, toch werden doorverhuurd. In sommige wooneenheden zou er geen warm water, verwarming of elektriciteit zijn.

Het onderzoek verliep in samenwerking met de Vlaamse Wooninspectie. Verantwoordelijken van de Stad Leuven, OCMW Leuven en de huurdersbond werden als getuigen verhoord en deelden de informatie die zich in hun dossiers bevindt met de onderzoekers.

Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) reageert alvast tevreden op de aanhoudingen: "Voorbije maanden is er zeer intensief aan het dossier gewerkt, zowel door het parket, de federale politie als het OCMW Leuven en de huurdersbond. Huisjesmelkerij is voor ons steeds een prioriteit en ik hoop dat er hiermee een duidelijk signaal komt." 

Meest kwetsbare groepen

"Eindelijk, de slachtoffers hun stem wordt gehoord", klinkt het bij Anna Raymaekers van armoedeorganisatie De Ruimtevaart in Leuven. Zij vindt de aanhouding dan ook een sterk signaal naar alle mensen die slachtoffer zijn geweest: "Wij vechten al enorm lang tegen de huisjesmelkers. Jaren terug waren er veel klachten van studenten waardoor KU Leuven en stad Leuven hebben geïnvesteerd in nieuwe koten." Maar met deze oplossingen werd het probleem niet van de kaart geveegd: "De slechtste koten kwamen daardoor leeg te staan en de meest kwetsbare groepen, zoals vluchtelingen, werden daar dan gehuisvest. Die problematiek sleept dus al jaren aan, tot grote frustratie van iedereen."

Volgens Raymaekers ging de familie zelfs zo ver dat er sloten veranderd werden waardoor de mensen niet meer in hun eigen huis of appartement konden. "Het gaat over honderden woonentiteiten. Hopelijk krijgen ze de straf die ze verdienen maar daarmee is het probleem niet opgelost. Er moet blijven constructief worden samengewerkt zodat huisjesmelkerij voorgoed verleden tijd wordt", besluit Raymaekers. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen